«Закрита нарада» Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель пройде в суботу

«Закрита нарада» Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель пройде в суботу

2 Лютого 2023
2133
2 Лютого 2023
16:52

«Закрита нарада» Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель пройде в суботу

2133
На зустріч зокрема запрошені журналіст-розслідувач Юрій Ніколов та представники Центру протидії корупції.
«Закрита нарада» Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель пройде в суботу
«Закрита нарада» Резнікова з журналістами щодо прозорості закупівель пройде в суботу

Зустріч міністра оборони Олексія Резнікова з представниками ЗМІ та громадськості для обговорення питання прозорості оборонних закупівель, анонсована напередодні, відбудеться у суботу, 4 лютого. Зокрема на ній будуть присутні автор розслідування про зловживання при закупівлях у Міноборони Юрій Ніколов та представниця Центру протидії корупції Олена Щербан. Про це «Детектор медіа» довідався з власних джерел. Пізніше в Міністерстві оборони «Детектору медіа» уточнили, що позиціонують це як «закриту нараду».

1 лютого міністр оборони Олексій Резніков запросив експертів з оборонних реформ, представників антикорупційних організацій та ЗМІ, що здійснюють розслідування, на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості при закупівлях в оборонній сфері.

При цьому, на тлі скандалу з закупівлею харчів для армії за завищеними цінами, він пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Міністр визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими» і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії».

Джерела «Детектора медіа» повідомляють, що запланована зустріч відбудеться в суботу.

Зокрема, автор розслідування про зловживання при закупівлях харчів для військових журналіст Юрій Ніколов підтвердив, що зустріч з міністром пройде в суботу і що він візьме у ній участь.

Також запрошення отримав Центр протидії корупції. Це підтвердив керівник Центру Віталій Шабунін. Інституцію представлятиме керівниця її юридичного відділу Олена Щербан.

Хто ще має взяти участь у запланованій зустрічі, співрозмовники «ДМ» не знають.

Очільник ЦПД Віталій Шабунін прокоментував, що «жодних позитивних очікувань» від зустрічі не має, оскільки вважає, що міністр Резніков проводить її не з власного бажання, а під тиском. Шабунін каже, що, ініціюючи цю зустріч, міністр «хоче вигадали велосипед», замість того аби дочекатися, коли приймуть законопроєкт про прозорість оборонних закупівель і за ним діяти.

Йдеться про законопроєкт № 8381, який зареєстрували у Верховній Раді 25 січня. Він має на меті зробити оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими. Депутати пропонують зобовʼязати державного замовника оборонної закупівлі оприлюднювати за її результатами звіт про закупівлю в електронній системі закупівель.

Нагадаємо, 21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у два-три рази вищі.

У відповідь  Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.  Згодом однак міністр Резніков уточнив у розмові з народними депутатами, що Міністерство оборони звернулося до СБУ не через дії журналістів, а через своїх працівників.

Сам Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами назвав «інформаційною атакою» та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Архівне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду