Резніков пообіцяв повернути громадський контроль над закупівлями для армії. Запрошує ЗМІ для консультацій

Резніков пообіцяв повернути громадський контроль над закупівлями для армії. Запрошує ЗМІ для консультацій

1 Лютого 2023
1969
1 Лютого 2023
14:30

Резніков пообіцяв повернути громадський контроль над закупівлями для армії. Запрошує ЗМІ для консультацій

1969
Міністр визнав, що був недостатньо відкритим щодо закупівель. Він попросив допомоги в активістів, експертів та журналістів у забезпеченні прозорості.
Резніков пообіцяв повернути громадський контроль над закупівлями для армії. Запрошує ЗМІ для консультацій
Резніков пообіцяв повернути громадський контроль над закупівлями для армії. Запрошує ЗМІ для консультацій

На тлі скандалу з закупівлею харчів для армії за завищеними цінами міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії.

Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими» і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії». Міністр попросив допомоги і запросив деяких активістів, експертів та представників ЗМІ на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості.

«Ми проводимо очищення одночасно з відсіччю ворогу. Сховатися за війною у корупціонерів не вийде.

Я особисто і команда в цілому зробили висновки з історії, яка спричинила суспільний резонанс. Ми не були достатньо відкритими, тому не змогли пояснити результати нашої роботи, які відповідають суспільному запиту. Ми не створили достатніх механізмів, що гарантують довіру.

Це помилка, яка буде виправлена. Час для наступних кроків», — написав міністр. 

Міністр заявив, що підтримав ініціативу народних депутатів відкрити частину оборонних закупівель під час війни для належного контролю над публічними фінансами: «Ми домовились повернути громадський контроль над закупівлями речового майна, паливно-мастильних матеріалів, харчування з урахуванням обмежень військового стану».

За словами міністра, він дав доручення провести аналіз цін та процесу їхнього формування, зменшити терміни контракту з постачальниками, розробити нові підходи, які будуть включати механізми прозорості та підзвітності, переходу до меню (раціонів) зі збереження продуктового різноманіття, публікацію цін, тощо. Зараз міністерство проводить перевірку цін по всій номенклатурі.

«Я буду особисто контролювати виконання цього плану і доповідати громадянському суспільству про прогрес і результати», – сказав Резніков.

Крім цього, за словами Резнікова, міністерство запроваджує внутрішнє правило звіряти всі ціни при укладанні контрактів з реєстром Мінекономіки та ринковими цінами.

Також на сайті Міноборони, а згодом і на Prozorro, будуть оприлюднювати по факту укладеного контракту: номер і дату укладання для ідентифікації; ціну за одиницю; посилання на публічні технічні умови закупівлі (на сайті Міноборони або в загальному доступі для ПММ, частково для харчування тощо).

Крім того, Резніков повідомив, що на спільній нараді під головуванням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля Міноборони, Мінекономіки, СБУ та ДБР домовились створити спільну робочу групу щодо зміни системи харчування в Збройних силах. 

За словами Резнікова, ще 29 червня 2022 року Міноборони ухвалило рішення провести силами внутрішнього аудиту позапланову перевірку забезпечення армії харчуванням. Восени відповідні структури комплексно перевіряли і внутрішній аудит Міноборони, і державні аудитори.

Попередні висновки аудиту були підготовлені у грудні 2022 року. Згідно з процедурою зараз їх опрацьовує профільний закупівельний департамент, після чого Резніков має офіційно затвердити результати.

За словами міністра, «аудит показав, що система закупівель і контролю потребує змін», «пришвидшив процес реорганізації системи закупівель у тиловому забезпеченні та спричинив кадрові рішення щодо осіб, стосовно доброчесності яких були обґрунтовані сумніви». 

Міністр додав, що чинну версію наказу Міністерства оборони щодо порядку здійснення закупівель ухвалили в 2020 році. За словами Резнікова, з його приходом Міноборони ліквідувало монополію у харчуванні ЗСУ: замість одного постачальника, який був ще торік, у 2022 році їх кількість зросла до п'яти, а на 2023 рік уклали контракти з вісьмома компаніями.

Але аналіз чинної системи закупівель під час активної фази війни засвідчив як окремі переваги, так і суттєві недоліки додав міністр. 

Врешті, Резніков попросив допомоги у міжнародних партнерів, депутатів, журналістів, активістів, експертів у пошуку балансу «між оперативністю, безперервністю надання послуг чи постачання товару, безпекою та захистом інформації з одного боку – та прозорістю і підзвітністю з іншого».

Міністр попросив комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки і комітет з питань антикорупційної політики провести спільну нараду стосовно механізмів змін закупівлі, підзвітності та цивільного демократичного контролю.

Крім того, за словами Резнікова, 30 січня він також надіслав понад 20 запрошень до різних організацій, які спеціалізуються на антикорупційній діяльності, експертів з оборонних реформ та окремих представників ЗМІ, що здійснюють розслідування, з пропозицією провести спільну зустріч та обговорити необхідні кроки.

Нагадаємо, 21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у два-три рази вищі.

У відповідь  Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.  Згодом однак міністр Резніков уточнив у розмові з народними депутатами, що Міністерство оборони звернулося до СБУ не через дії журналістів, а через своїх працівників.

Сам Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами назвав «інформаційною атакою» та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

На тлі скандалу 25 січня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 8381, який пропонує зробити оборонні закупівлі більш відкритими та прозорими. Депутати пропонують зобовʼязати державного замовника оборонної закупівлі оприлюднювати за її результатами звіт про закупівлю в електронній системі закупівель.

Фото: пресслужба Міноборони України

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1969
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду