Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

9 Травня 2023
1151
9 Травня 2023
20:16

Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

1151
Водночас інформація про закупівлю зброї, техніки й іншої продукції оборонного призначення під час воєнного стану залишатиметься закритою.
Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії
Уряд зробить публічними дані про закупівлю харчів для армії

Уряд під час засідання 9 травня змінив підходи до оборонних закупівель. Про це йдеться на порталі Кабміну.

Під час воєнного стану закупівлі оборонної продукції розділять на дві групи. До першої, зокрема, належатиме зброя, техніка й інша продукція оборонного призначення, інформація про які залишиться закритою. 

«Друга група — це, наприклад, продукти харчування для нашої армії. Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок», — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Окрім цього, в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, навіть якщо вона укладалася без неї.

Нагадаємо, 21 березня президент Володимир Зеленський підписав закон про запровадження прозорості в оборонних закупівлях, який Верховна Рада прийняла 24 лютого. Закон зобов'язує оприлюднювати в системі Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують незбройні товари для військових.

Законопроєкт ініціювали наприкінці січня за підсумками засідання комітету щодо ймовірної корупції в Міністерстві оборони під час закупівлі послуг харчування для військовослужбовців.

У січні видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова про те, що Міноборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького. 1 лютого стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру В'ячеславу Шаповалову, Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику директора держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими», і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії». 

11 квітня міністр Резніков своїм наказом затвердив склад громадської антикорупційної ради при Міноборони, відібраний на онлайн-голосуванні.

Фото: Урядовий портал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду