Резніков щодо інформації про закупівлю продуктів за завищеними цінами: Це вкид та інформаційна атака

Резніков щодо інформації про закупівлю продуктів за завищеними цінами: Це вкид та інформаційна атака

23 Січня 2023
2199
23 Січня 2023
14:48

Резніков щодо інформації про закупівлю продуктів за завищеними цінами: Це вкид та інформаційна атака

2199
Олексій Резінков: Я не дозволю безпідставними звинуваченнями створити ґрунт для блокування постачання зброї.
Резніков щодо інформації про закупівлю продуктів за завищеними цінами: Це вкид та інформаційна атака
Резніков щодо інформації про закупівлю продуктів за завищеними цінами: Це вкид та інформаційна атака

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав опубліковану виданням «Дзеркало тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами «інформаційною атакою» та хоче запропонувати нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

За словами Резнікова, Міноборони «не вперше переживає штучну інформаційну атаку під вигаданим приводом».

«Ця — дуже схожа на минулорічну, коли ми розбиралися з монополістом. Щось подібне було і восени, коли в управління Міністерству передали низку активів, критично важливих для обороноздатності. Нас абсолютно безпідставно атакували влітку, коли поширювали чутки про недостатній контроль над озброєннями. Тобто, нічого нового. Тому нам своє робити — всебічно забезпечувати ЗСУ, захищати країну», — написав Резніков у фейсбуці.

Міністр заявив, що «яйця по 17 за штуку» Міноборони не закуповувало і не планує. Міністерство запропонує нардепам розглянути можливість створення тимчасової слідчої комісії щодо процесу закупівель, якщо інші інструменти парламентського контролю вони вважатимуть недостатніми.

«Коли народні депутати будуть порівнювати ціни на курячі яйця у контрактах з різними постачальниками, вони побачать, що у 7 постачальників ціна коливається у діапазоні між 80 грн. до 90,6 грн. за десяток. Порівняйте з ціною у супермаркетах зараз. Підкреслю — це стала ціна на весь 2023 рік з умовою доставки у Львів чи під Бахмут. Лише в документі, оприлюдненому у ЗМІ, вказано аномальну ціну, яку сприйняли як 17 грн. за штуку. На чому збудували теорію змови. Насправді це — звичайна технічна помилка, яку зробив постачальник. Яйця — єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю. Відповідно до нормативів кілограм яєць — це близько двох десятків штук в залежності від гатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 грн. за кілограм яєць – це 85 грн. за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні. Інститут імені Бокаріуса у якості рекомендованої зазначив ціну 90 грн. за десяток. Усі бажаючі можуть зважити кілограм яєць і порахувати, скільки це штук», — повідомив Резніков.

Міністр заявив, що «Дзеркало тижня» через півтори доби після публікації вирізало кілька позицій зі своєї інфографіки, де містилися некоректні порівняння, по яких вже найбільший розголос: «На жаль, зробило це без пояснень. Розуміння некоректності по інших позиціях також прийде».

Також Резніков заявив, що «не дозволить заблокувати постачання продовольства до армії чи повернути монополію на ринку», і «не дозволить безпідставними звинуваченнями створити ґрунт для блокування поставок зброї».

За його словами, «публічне вкидання інформації про начебто завищені у 2-3 рази ціни почалося ще в середині минулого тижня».

«Тобто не після, а до Рамштайну, саме коли тривало уточнення домовленостей. Той, хто передав один з контрактів та додатки для оприлюднення, як мінімум — вчинив службовий злочин. Цю особу буде обов’язково встановлено і притягнуто до відповідальності. Для цього підготовлено відповідні матеріали в СБУ. Зокрема, буде з’ясовано мотиви».

На думку Резнікова, найочевиднішою метою виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у «дуже відповідальний момент».

21 січня 2023 року видання «Дзеркало тижня» опублікувало інформацію про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. За даними авторів, ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

Постачальник продуктів Міноборони компанія ТОВ «Актив компані» також заперечила звинувачення у завищенні цін і назвала викладену у ЗМІ інформацію маніпулятивною.

Архівне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2199
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
420 дн. тому
Обгрунтування доволі слабеньке. За ті зарплати які вони собі навиписували, а потім самі злякалися й швиденько їх засекретили - можна було б і краще постаратися. Але лохи повинні схавати. Добре що лохів, за останній рік збільшилося. З 73%, аж до 82%. Та й коли іще наші хлопці поїдять яєць по 17 грн за кілограм...
semmm
420 дн. тому
Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> paply.org/northtech
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду