Олексій Резніков в інтерв’ю «УП»: «Я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно»

Олексій Резніков в інтерв’ю «УП»: «Я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно»

6 Лютого 2023
4231
6 Лютого 2023
10:06

Олексій Резніков в інтерв’ю «УП»: «Я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно»

4231
За словами урядовця, реакція мала бути іншою та швидшою
Олексій Резніков в інтерв’ю «УП»: «Я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно»
Олексій Резніков в інтерв’ю «УП»: «Я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно»

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю виданню «Українська правда» прокоментував скандал, який спричинила публікація в «Дзеркалі тижня» щодо закупівлі продуктів харчування для військовослужбовців за завищеними цінами.

«У мене була сильна емоція, це правда. І я визнаю комунікаційний провал свій і моєї команди з точки зору швидкості реакції. Вона мала бути швидкою й іншою», — сказав міністр оборони.

Нагадаємо, у матеріалі Юрія Ніколова, опублікованому на сайті «Дзеркала тижня», було зокрема оприлюднено внутрішній документ Міноборони про забезпечення військовослужбовців ЗСУ.

«Якщо документ по забезпеченню Збройних сил, де є номер частини, місцезнаходження і, найголовніше, кількісний склад підрозділу (а це закрита інформація під час воєнного стану), стає доступним назовні, значить, хтось із працівників оборони виніс це на вулицю, скопіював. У мене питання: які ще тоді документи він, вона чи вони скопіювали і кому ще їх передали?», — так пояснив Резніков свою негативну реакцію на публікацію у «Дзеркалі тижня».

Як повідомляв «Детектор медіа», першою відповіддю Міністерства оборони на цю публікацію стала заява про те, що інформація про закупівлю харчів для військових у 2-3 рази дорожче, ніж у магазинах, є маніпуляцією. Крім того, МО звернулося до профільного комітету Верховної Ради для розслідування закупівель і до СБУ.

«Я сказав, що хочу, щоб Служба безпеки України дала цьому оцінку. Те, що це було сприйнято як атака на журналіста,– це неправильно сприйнято. Але я дійсно сплачую тепер цей податок з точки зору відповідальності, тому що я налякав журналістську спільноту. Це було неправильно», — сказав Резніков в інтерв’ю «УП». 

21 січня 2023-го видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

4 лютого мала відбутися «закрита нарада» міністра оборони Олексія Резнікова з представниками ЗМІ та громадськості для обговорення питання прозорості оборонних закупівель. Серед інших на цю зустріч запросили журналіста Юрія Ніколова.

Фото: «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4231
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду