Дослідження Internews: Аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі

Дослідження Internews: Аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі

29 Листопада 2022
3596
29 Листопада 2022
12:45

Дослідження Internews: Аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі

3596
Продовжує скорочуватися відсоток тих, хто користується телебаченням, радіо і друкованими виданнями.
Дослідження Internews: Аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі
Дослідження Internews: Аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі

Щорічне дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022» виявило суттєві зміни у звичках українців споживання медіа після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Так, соціальні мережі та онлайн-ресурси залишилися найбільш популярними, але додалися й інші джерела.

Скоротилося споживання телебачення, радіо, преси та онлайн-видант (найбільше телебачення), а аудиторія новин перейшла переважно в соціальні мережі. 49% українців використовують для новин декілька видів медіа; якщо вони використовують лише одне джерело, то це, як правило, соціальні мережі.

«Короткий зміст нашого дослідження: українці споживають більше новин, стійкіші до дезінформації та більше довіряють своїм медіа під час війни», — розповіла під час презентації дослідження Джилліан МакКормак, директорка Internews в Україні.

Також дослідження свідчить: кількість тих, хто щодня користується інтернетом, зростає з кожним роком: у 2022 році показник досяг 85%; а серед молоді віком 18-35 років користуються інтернетом щодня 96%. 82% респондентів використовують смартфони для споживання новин. Серед молоді віком 18—35 років цей показник сягає 92%.

Соціальні мережі популярніші серед українців віком 18—35 років, новинні сайти — серед тих, кому 35—45 років, а українці старші за 46 років становлять більшість телевізійної аудиторії. Практично всі споживачі телевізійних новин знають про телемарафон «Єдині новини», 32% респондентів є глядачами телемарафону. Серед новинних сайтів споживачі віддають перевагу новинним онлайн-сервісам, таким як Google, ukr.net. 1+1 є як найпопулярнішим телеканалом (62%) для споживання новин, так і найпопулярнішим сайтом (tsn.ua/1plus1.ua) — 21%). Telegram у 2022 році став основною соціальною мережею як для комунікації, так і для споживання новин, продемонструвавши значне зростання в обох категоріях. Facebook скоротив охоплення аудиторії та втратив позиції у споживанні новин. Viber також зменшив охоплення аудиторії, але залишився стабільним для споживання новин.

Дослідження виконане InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду