Найбільш надійні джерела новин для українців — родина, друзі та ЗСУ

Найбільш надійні джерела новин для українців — родина, друзі та ЗСУ

30 Листопада 2022
3853
30 Листопада 2022
20:31

Найбільш надійні джерела новин для українців — родина, друзі та ЗСУ

3853
Також у 2022 році зросла довіра до медіа, як регіональних, так і загальнонаціональних
Найбільш надійні джерела новин для українців — родина, друзі та ЗСУ
Найбільш надійні джерела новин для українців — родина, друзі та ЗСУ

Найбільш надійними джерелами інформації для респондентів є родина (86%) та друзі (81%), а серед органів державної влади найбільше довіряють Генеральному штабу Збройних Сил України/Міністерству оборони (79%) та Офісу Президента України (73%). Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022». 

Найвищий рівень довіри мають найпопулярніші джерела новин – близько 60% респондентів довіряють новинам у соціальних мережах (60 % - загальнонаціональним каналам у соцмережах і 58% - регіональним), майже половина - новинам в інтернет медіа та національному телебаченні. У 2022 році підвищився рівень довіри до інтернет-сайтів – як загальнонаціональних, так і регіональних, а також до національного ТБ, тоді як всі види преси послабили свої позиції.

Окремо досліджували ступень довіри до новин про хід війни. Більшість опитаних (66%) довіряють матеріалам, в яких висвітлюється хід війни, та вважають, що в них якісно аналізуються події, надається оперативна та достовірна інформація.

При цьому в фокус-груп  думки респондентів розділилися (незалежно від віку та регіону). Одні респонденти говорять про низьку довіру до всіх типів медіа, оскільки у воєнний час медіа «неспроможні подавати правду апріорі». Також наростає скепсис до новин через розбіжності фактів у повідомленнях медіа і тим, що респонденти отримують безпосередньо з особистого спілкування – це часто призводить до ситуації, яку респонденти пояснюють так «У медіа всі брешуть або недомовляють, тому що мій родич/знайомий з місця подій говорить зовсім інше». Інші ж респонденти, навпаки, вважають, що довіра до медіа зросла, оскільки під час війни не можна говорити неправду.

Основні критерії новин, що викликають довіру:

• Оперативність – через військові дії ця характеристика стала критично важливою,

• Максимальна об'єктивність, чесність,

• Наявність фото та/або відео матеріалу (будь-якої якості, краще навіть без редакторської обробки),

• Наявність основних деталей: що, коли і де сталося, • Відсутність маніпуляцій, емоційної подачі новини, максимальна неупередженість.

Також спостерігається підвищення рівня довіри до медіа, тому що, на думку респондентів, війна об'єднала всіх.

Внутрішньо переміщені особи говорять про низьку довіру до всіх типів медіа. Насамперед, це пояснюють тим, що багато що бачили на власні очі і їхнє особисте враження не збігається з тим, як це за підсумком висвітлено у медіа.

За відчуттями учасників фокус-груп тільки канали Генерального штабу Збройних Сил України та вищих державних осіб викладають перевірену інформацію, тому до цих джерел найвищий рівень довіри.

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+. Воно тривало з липня по вересень 2022 року.

Фото: Фейсбук-сторінка Генштабу ЗСУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3853
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду