«Єдині новини» дивляться 32% українців, і майже всі вони довіряють інформації спільного телемарафону

«Єдині новини» дивляться 32% українців, і майже всі вони довіряють інформації спільного телемарафону

29 Листопада 2022
4357
29 Листопада 2022
16:41

«Єдині новини» дивляться 32% українців, і майже всі вони довіряють інформації спільного телемарафону

4357
Марафон такоє суттєво вплинув на те, як користувачі оцінюють вплив власників на медіа
«Єдині новини» дивляться 32% українців, і майже всі вони довіряють інформації спільного телемарафону
«Єдині новини» дивляться 32% українців, і майже всі вони довіряють інформації спільного телемарафону

Практично всі споживачі телевізійних новин знають про телемарафон «Єдині новини», 32% респондентів є глядачами телемарафону. Загалом телебачення  використовують для отримання новин 36% українців. Більше 60% глядачів телемарафону дивляться його щодня, ще майже 30 % - щотижня. Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022». 

Глядачі телемарафону зазначають, що мають високий рівень довіри до новин в марафоні, а також схвально відгукуються щодо якості аналізу подій, оперативності та достовірності інформації.

У цілому, респонденти схвально ставляться до Національного телемарафону, відмічаючи те, що він іде цілодобово, його емоційно приємно дивитися («там не показують такі жахи, як у деяких джерелах»). Респонденти не звертають увагу на те, який саме канал веде мовлення в момент включення ТБ – для респондентів це не має значення. Практично, національний марафон сприймається як окремий канал інформації без прив'язки до назви ТБ-каналу.

Так само  національний марафон змінив ставлення українців до того, кому належіть медіа зокрема телеканалів. Респонденти відмічають, що вже практично не звертають увагу на те, хто є власником ТВ каналів, бо не відчувається конкуренції між каналами, тому що вони об'єднались в телемарафон з єдиним контентом. На думку учасників фокус-груп спостерігається значне зниження впливу власників ТБ каналів на редакційну політику у зв'язку з війною («Війна змушує всіх підтримувати один одного та не займатися маніпуляціями»). Кількість замовних матеріалів, на думку респондентів, значно зменшилася, оскільки зараз відсутні вибори (часто такі матеріали з'являлися в період передвиборних перегонів), а також усі ТБ-канали об'єдналися в національний марафон, в якому журналісти з різних каналів контролюють один одного.

Про формат національного марафону, що це об'єднання кількох каналів, знають усі, і респонденти можуть назвати майже всі канали-учасники марафону. Сам факт поєднання каналів викликає позитивний відгук, тому що, на думку респондентів, нема необхідності переключати канали, шукаючи новини. Також вважається, що новини стали більш об’єктивні, тому що журналісти з різних каналів контролюють один одного. Респондентів-телеглядачів можна умовно розділити на дві категорії: ті, хто дивиться телемарафон регулярно, і ті, хто ситуативно, скоріше використовуючи його як тло, коли вони займаються домашніми справами.

У тих, хто дивиться його регулярно, спостерігається висока задоволеність та довіра до інформації в ньому, але ті, хто дивиться його ситуативно, мають критичні зауваження щодо оперативності інформації, повторення однієї і тієї ж новини протягом кількох годин. Оперативність інформації у телемарафоні респондентами, як правило, порівнювалася з телеграм каналами, де така оперативність значно вища.

Телемарафон, хоч і асоціюється з офіційним джерелом від держави, проте внутрішньо переміщені особи ставляться до нього доволі критично. Оскільки у багатьох внутрішньо переміщених осіб немає доступу до телевізора, тому можливість перегляду Національного марафону обмежена, водночас респонденти 35+ зазначають, що дивляться його, якщо є така можливість. Респонденти вказують на неточності у викладі деталей новин, вплив влади на подання інформації в ефірі, надмірний оптимізм – показ лише «перемоги» України та неготовність висвітлювати невдачі та/або несприятливі прогнози.

Більша частина опитуваних у фокус-групах, що живуть в зоні бойових дій або на окупованих територіях, взагалі не встигла подивитися телемарафон через відключення українського телебачення. Ті, хто дивилися трансляцію марафону, зараз не шукають його в інтернеті. Серед недоліків телемарафону мешканці окупованих територій зазначали відсутність почуття безпеки («небезпечно дивитися по телевізору українські новини – сусіди можуть почути і здати») та недостатність інформації про тимчасово окуповані території, особливо про невеликі населені пункти.

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4357
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду