У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін

У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін

11 Липня 2023
1293
11 Липня 2023
17:30

У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін

1293
У 2022 році художника засудили до п'яти років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін
У Білорусі за нез'ясованих обставин помер художник-політв'язень Алєсь Пушкін

У Білорусі 11 липня помер політв'язень та відомий художник Алєсь Пушкін. Про це написав правозахисний центр «Вясна» з посиланням на повідомлення дружини Пушкіна.

Вона зазначила, що художник пішов із життя в реанімації за нез'ясованих обставин.

Правозахисники нагадали, що Пушкіна затримали 30 березня 2021 року в селі Жиличі Могильовської області співробітники МВС.

Згідно із заявою білоруської прокуратури, підставою для порушення кримінальної справи стало розміщення на виставці 19 березня портрета діяча білоруського антирадянського руху Євгена Жихаря з автоматом на плечі авторства художника Алєся Пушкіна. Відомство стверджувало, що під час виставки митець «характеризував Жихаря як людину з білоруського опору, борця з більшовиками, чим прославляв і схвалював його дії».

Наприкінці листопада 2021-го художника направили на проведення психіатричної експертизи, а вже в середині грудня Алєсь повернувся в СІЗО-1.

22 грудня того ж року Пушкіну висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 130 (умисні дії з реабілітації нацизму, вчинені групою осіб) і ст. 370 (наруга над державними символами) Кримінального кодексу Білорусі.

Відомо, що 25 березня 2022 року Пушкін порізав собі живіт. За п'ять днів після інциденту суд визнав художника винним і засудив його до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

У квітні минулого року Алєся Пушкіна етапували із СІЗО-1 до виправної колонії № 22.

За інформацією правозахисників, 11 листопада суддя ухвалив рішення перевести Пушкіна на тюремний режим строком на півтора року. Незабаром політв'язня етапували до Гродненської в'язниці № 1.

Нагадаємо, у червні в Білорусі засудили до чотирьох з половиною років колонії активіста з інвалідністю Ігоря Шумілова за поширення чотирьох карикатур на Олександра Лукашенка, чиновників та силовиків у російській соцмережі «Одноклассники». 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду