Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії

Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії

27 Квітня 2023
912
27 Квітня 2023
15:26

Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії

912
За даними опозиційного телеграм-каналу «Рабочы Рух», він мав сліди побоїв. Офіційно це не було підтверджено.
Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії
Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії

Колишнього голову «Белгазпромбанку», екскандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії в Новополоцьку. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на повідомлення телеграм-каналу команди політика. Також інформацію про госпіталізацію Бабарика підтвердили білоруській службі «Радіо Свобода» у міській лікарні, зауваживши, що він перебуває у відділенні хірургії.

«Друзі. Учора з’явилися чутки, що Віктор Бабарико перебуває в лікарні Новополоцька. Нам вдалося підтвердити цю інформацію. На жаль, інші подробиці поки не відомі. Ми триматимемо вас в курсі», — йдеться у повідомленні в телеграм-каналі команди політика.

Як повідомили виданню «Медіазона» в лікарні, зараз Бабарико перебуває в «задовільному стані».

Опозиційний телеграм-канал «Рабочы Рух» із посиланням на свої джерела раніше повідомив, що 59-річного Бабарика доправили до лікарні в ніч з 24 на 25 квітня. Стверджується, що він мав сліди побоїв. Офіційно це не підтверджувалося.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулись президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів: блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, їх арештували, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

6 липня 2021-го Бабарику оголосили вирок — 14 років ув’язнення за звинуваченням в економічних злочинах.

Крім того, ексбанкіру присудили штраф у розмірі 5 тисяч базових величин і постановили стягнути з нього «дохід, отриманий злочинним шляхом», у розмірі понад 47 мільйонів білоруських рублів (близько $19 млн). Також його позбавили права обіймати керівні посади на 5 років.

Під час останнього слова Бабарико заявив суду, що звинувачення в корупції проти нього сфабриковані.

Amnesty International визнала Бабарика й інших обвинувачених у справі в’язнями сумління. Голова передвиборчого штабу Бабарика Марія Колесникова ввійшла до об’єднаного штабу іншого кандидата, Світлани Тихановської. 

7 вересня 2020-го Колесникову затримали за підозрою в «закликах до захоплення державної влади», зроблених у ЗМІ та інтернеті.

За словами Колесникової, за час перебування в СІЗО їй кілька разів «у різних формах» пропонували співпрацювати зі слідством і написати прохання про помилування в обмін на звільнення. 

У вересні 2021-го Колесникову засудили за звинуваченням у змові проти влади до 11 років колонії, опозиція і правозахисники відкидають ці звинувачення.

Photo by RAMIL NASIBULIN/BELTA/AFP via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
912
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду