Комітет ООН визнав Білорусь винною у порушенні прав журналістів

Комітет ООН визнав Білорусь винною у порушенні прав журналістів

28 Квітня 2023
1239
28 Квітня 2023
20:31

Комітет ООН визнав Білорусь винною у порушенні прав журналістів

1239
Комітет ООН також запропонував Білорусі переглянути «закон про ЗМІ».
Комітет ООН визнав Білорусь винною у порушенні прав журналістів
Комітет ООН визнав Білорусь винною у порушенні прав журналістів

Комітет ООН з прав людини розглянув звернення чотирьох білоруських журналістів і визнав Білорусь винною у порушенні прав медійників на збір і поширення інформації. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів (БАЖ).

Відповідні права закріплені в статті 19 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.  

До комітету ООН звернулись білоруські журналісти Тетяна Смоткіна, Змітер Лупач, Тамара Щепеткіна та Лариса Щирякова. Суть скарги полягала в тому, що білоруська влада порушила права журналістів на свободу слова. Журналісти зазначили, що були притягнуті до адміністративної відповідальності за нібито  «розповсюдження продукції ЗМІ без належної акредитації».

Розглянувши справу, комітет визнав стягнення щодо журналістів порушенням їхніх прав. За рішенням Комітету ООН, Білорусь має вжити заходів для компенсації призначених штрафів та інших судових витрат. Також Білорусі запропоновано переглянути «закон про ЗМІ». У Комітеті очікують отримати від Мінська «відповідь про вжиті заходи протягом пів року».

Як повідомляє білоруська служба «Радіо Свобода», одна з авторів скарги Лариса Щирякова наразі перебуває за ґратами. Проти неї порушена кримінальна справа за статтею 369-1 Кримінального кодексу («дискредитація Республіки Білорусь»). Журналістці загрожує до 4 років позбавлення волі. Обставини справи невідомі, адже її адвокат перебуває під підпискою про нерозголошення.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту і почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни – читайте за посиланням.

Ілюстративне фото: United Nations Photo/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1239
Читайте також
15.05.2023 11:00
Оксана Ціпліцька
для «Детектора медіа»
9 488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду