Зеленський: РНБО пропонує заборонити УПЦ МП в Україні

Зеленський: РНБО пропонує заборонити УПЦ МП в Україні

2 Грудня 2022
2907
2 Грудня 2022
09:12

Зеленський: РНБО пропонує заборонити УПЦ МП в Україні

2907
Уряд має внести відповідний законопроєкт на розгляд парламенту.
Зеленський: РНБО пропонує заборонити УПЦ МП в Україні
Зеленський: РНБО пропонує заборонити УПЦ МП в Україні

Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

Насамперед заборона торкнеться Української православної церкви московського патріархату.

Державна служба з етнополітики та свободи совісті має провести релігієзнавчу експертизу статуту про управління УПЦ на наявність канонічного зв’язку з московським патріархатом. Про це заявив Зеленський у зверненні до українців.

Перевірять, як церковники дотримують умови користування Києво-Печерською лаврою та її майном, а також наявність правових підстав для цього.

Правоохоронцям доручили активізувати роботу з протидії підривній діяльності російських спецслужб через УПЦ МП та інші релігійні організації. Також застосують персональні санкції. Прізвища оприлюднять невдовзі.

Нагадаємо, 22 листопада СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

28 листопада СБУ обшукала Почаївську духовну семінарію та Івано-Франківську єпархію УПЦ МП. Слідчі знайшли там численні докази проросійської пропаганди і ймовірної співпраці представників УПЦ МП з Росією.

Згодом Служба безпеки перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті. Там черниці закликали до «пробуждения матушки-Руси» та згадували під час молебнів московського патріарха Кирила Гундяєва.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2907
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду