Священника УПЦ МП на Луганщині засудили до 12 років тюрми: надавав окупантам дані про ЗСУ

Священника УПЦ МП на Луганщині засудили до 12 років тюрми: надавав окупантам дані про ЗСУ

7 Грудня 2022
1017
7 Грудня 2022
16:23

Священника УПЦ МП на Луганщині засудили до 12 років тюрми: надавав окупантам дані про ЗСУ

1017
Ще один священник УПЦ МП, який здавав росіянам учасників руху опору та бійців АТО, переховується на окупованій території.
Священника УПЦ МП на Луганщині засудили до 12 років тюрми: надавав окупантам дані про ЗСУ
Священника УПЦ МП на Луганщині засудили до 12 років тюрми: надавав окупантам дані про ЗСУ

Служба безпеки України встановила, що настоятель храму УПЦ МП у Лисичанську «зливав дані про позиції Збройних сил та патріотів у Сєвєродонецьку». Його засудили на 12 років.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Правоохоронці затримали чоловіка у квітні цього року. За даними слідства, священника залучив до «співпраці» представник російських окупантів під час поїздки до РФ у 2014 році. Відтоді на постійному контакті зі священником перебував один з ватажків терористичного угруповання «ЛНР».

Після початку повномасштабного вторгнення священник збирав та передавав бойовику дані про підрозділи ЗСУ, зокрема про бойові позиції українських військ на території міста, а також у районі Сєвєродонецька.

Насамперед ворога цікавили відомості про кількість особового складу і військової техніки підрозділів оборонців.

Також він передавав дані про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити спротив окупаційним угрупованням.

На підставі зібраних доказів суд призначив йому покарання – 12 років позбавлення волі.

Суд визнав фігуранта винним за ч. 2 ст. 28 та ч. 7 ст. 111-1 (надання збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти Збройних Сил України, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Крім цього, СБУ викрила на Луганщині ще одного священника УПЦ (МП), який пішов на добровільну співпрацю з агресором.

Перебуваючи на тимчасово окупованій території сходу України, він здавав російським військам місця перебування учасників руху опору, зокрема колишніх бійців АТО.

За попередніми даними, саме за його «наводкою» окупанти викрали двох українських патріотів.

Наразі фігурант переховується від правосуддя на захопленій частині сходу України.

Його протиправні дії розслідує Служба безпеки у рамках кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Останніми тижнями СБУ проводить обшуки на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявляли багато антиукраїнських матеріалів, а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у представників церкви.

Слідчі повідомили про підозру митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП, який виправдовував окупацію Криму. Він належав до найближчого оточення московського патріарха Кирила, координував з ним поширення прокремлівських поглядів у регіоні.

2 грудня президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції проти 10 представників церкви. Вони співпрацюють з окупаційною владою та виправдовують російську агресію.

Напередодні РНБО доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду