Ірина Федорів покидає рух «Чесно», у якому пропрацювала понад десять років

Ірина Федорів покидає рух «Чесно», у якому пропрацювала понад десять років

6 Вересня 2023
1717
6 Вересня 2023
16:33

Ірина Федорів покидає рух «Чесно», у якому пропрацювала понад десять років

1717
Своє нове місце роботи активістка не називає, натомість стверджує, що продовжить займатися тими ж суспільно значущими питаннями, що й раніше.
Ірина Федорів покидає рух «Чесно», у якому пропрацювала понад десять років
Ірина Федорів покидає рух «Чесно», у якому пропрацювала понад десять років

Головна редакторка сайту руху «Чесно» Ірина Федорів покидає організацію. Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуці та підтвердила у розмові з «Детектором медіа».   

«Я завершую виконання обов’язків головного редактора “Чесно”. Це лише функція, тому нічого не змінюється для суспільства. За мною залишається моя головна соціальна роль. Я — громадянин. А значить я буду робити те, що і робила до того. Я певна, що робитиму навіть більше і краще», — написала Ірина.

Значну частину свого повідомлення про прощання з «Чесно» Федорів присвятила власне команді руху: «Це команда професіоналів, яка за останні десять років вибудувала найсильніший вочдог країни. Працюють не для процесу, а на результат. Це завжди про оverKPI, бо всі мотивовані і щирі. Будують державу на щодень». Люди, що працюють в «Чесно», за словами Ірини, вартують не те, що окремого посту, а окремої книжки.

На питання «Детектора медіа», що ж слугувало причиною для розставання з таким чудовим колективом, Ірина Федорів відповіла: «Насправді, я нікуди не дінусь від руху. Усі, хто колись з нього йшов, продовжували підтримувати зв’язок із командою, комунікувати і співпрацювати. Але ж десять років, що я пропрацювала в “Чесно”, — це великий часовий проміжок, це цілих дві каденції парламенту. Пора рухатися далі»

Що стосується нового місця роботи, то відповідь на це запитання Федорів оминула: «В країні — купа проблем, повірте, руки є куди прикласти. В мене є пул тем, які я веду у суспільному житті — захист Біличанського лісу; приєднання до Києва селища Коцюбинське; робота парламентського комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; історія із законопроєктом про містобудування та багато іншого. Це все теми, якими я займаюся постійно і які я не лишу, тому що мало рук, які можуть їх підхопити. І це не залежить від того, чи я працюю в журналістиці, чи в громадській організації»

Перед тим, як доєднатись до команди «Чесно», Ірина очолювала інформаційно-аналітичний відділ новинної служби каналу СТБ, на який прийшла працювати ще в роки студентства у 2005-му. Тоді ж вона поринула у громадську роботу, на волонтерських засадах очолювала сайт «Громада Приірпіння», який висвітлював життя селищ Ірпінь та Коцюбинське поблизу Києва, а згодом стала депутаткою селищної ради. 

2015 року Ірина пішла з СТБ та долучилася до руху «Чесно», де до сьогодні працювала головною редакторкою сайту організації. У тому ж 2015 році Ірина Федорів стала переможницею у журналістському конкурсі як авторка серії публікацій про збереження Біличанського лісу, що під Києвом. З 2010 року й досі активно веде блог на «Українській правді», порушуючи гострі актуальні теми.

Рух «Чесно» — громадська організація з експертизою у сферах парламенту і місцевого самоврядування, політичних фінансів та виборів.

Рух відомий за такими своїми проєктами, як «Реєстр держZрaдників» (база даних про українських державних зрадників: політиків, медійників, юристів та правоохоронців), «ПолітХаб» (база даних про українських політиків та партії, з якої можна дізнатись про прогульників, кнопкодавів, гречкосіїв, а також політичну біографію народних обранців), «Чесно. Бюлетень» (агрегатор інформації про кандидатів у депутати та мери міст, згрупованої у зручному форматі бюлетеня) та іншими.

Упродовж 2016–2020 років рух «Чесно» втілював проєкт «Каталог фігурантів антикорупційних розслідувань».

У 2016 році рух запустив інструмент «Золото партій», який містить оцифровану інформацію зі звітів 20 партій за 2016–2019 роки, що постійно оновлюється. Також «Чесно» зробила візуалізації доходів та видатків із виборчих фондів кандидатів та партій на президентських та парламентських виборах 2019 року. 

У 2019 році організація провела моніторинг політичної реклами на національних телеканалах. Аналітики «Чесно» створили та постійно оновлюють базу політичної реклами у фейсбуці. За цими даними можна встановити щоденні витрати на рекламу політиків та партій, а також сторінок, афілійованих із ними. 

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що рух «Чесно» дослідив, як інститут Спартака Субботи одночасно співпрацював зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1717
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду