«Укрексімбанк» поновив на посадах двох нападників на журналістів «Схем»

«Укрексімбанк» поновив на посадах двох нападників на журналістів «Схем»

11 Листопада 2021
3734
11 Листопада 2021
15:21

«Укрексімбанк» поновив на посадах двох нападників на журналістів «Схем»

3734
Директор департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігор Тельбізов (ліворуч) та ексголова правління Євген Мецгер (праворуч).
«Укрексімбанк» поновив на посадах двох нападників на журналістів «Схем»
«Укрексімбанк» поновив на посадах двох нападників на журналістів «Схем»

«Укрексімбанк» поновив на посадах директора департаменту банківської безпеки  Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова.

Цю інформацію «Схемам» повідомили кілька незалежних джерел в «Укрексімбанку». Пізніше факт поновлення двох співробітників підтвердив сам банк у коментарі «Радіо Свобода».

Тельбізов та Осіпов є обвинуваченими у кримінальному провадженні, відкритому за зверненням журналістів. Ці посадовці банку за наказом голови правління фінустанови Євгена Мецгера 4 жовтня застосували силу проти журналістів програми «Схеми» у його робочому кабінеті.

Наказ про поновлення Тельбізова та Осіпова датовано 9 листопада. У ньому йдеться про завершення внутрішнього розслідування в банку. Редакція «Радіо Свобода» письмово звернулась до пресслужби «Укрексімбанку» із додатковими запитаннями, зокрема з проханням надати інформацію про результати внутрішнього розслідування.

Раніше Ігоря Тельбізова відсторонили від займаної посади. Про відсторонення Олега Осіпова публічно не заявляли, але йому також вручили підозру, а згодом офіційне обвинувачення у кримінальній справі про напад на журналістів.

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома кримінальними статтями: 171 («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища») та 126 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Досудове розслідування кримінального провадження вже завершене, справа скерована до суду, підготовче засідання призначене на 29 листопада 2021 року.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила голову правління фінустанови Євгена Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу. 11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

2 листопада прокурори передали до суду обвинувальний акт відносно чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні журналістам «Схем».

Однак адвокат журналістів Анатолій Попов заявив, що прокуратура передала матеріали до суду, не долучивши до них ключові докази проти обвинувачених – оригінали аудіозапису події та відновленого журналістами відео нападу.

Прокуратура ж заявила, що копії аудіо та відео були долучені до матеріалів слідства як докази, а оригінали потерпілі самі не надали у відведений для цього термін.

Скріншот відео: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3734
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду