Суддя назвав розслідування «Схем» «фейком». У відповідь журналісти опублікували досьє на його паспорт РФ

Суддя назвав розслідування «Схем» «фейком». У відповідь журналісти опублікували досьє на його паспорт РФ

29 Вересня 2022
2851
29 Вересня 2022
18:14

Суддя назвав розслідування «Схем» «фейком». У відповідь журналісти опублікували досьє на його паспорт РФ

2851
Команда «Схем» виявила в архівах розбіжність у одній цифрі щодо даних паспорта. Свідомо це було зроблено чи ні, встановити журналісти не можуть. Але ця помилка ускладнила їм пошук доказів того, що український суддя таки має громадянство РФ.
Суддя назвав розслідування «Схем» «фейком». У відповідь журналісти опублікували досьє на його паспорт РФ
Суддя назвав розслідування «Схем» «фейком». У відповідь журналісти опублікували досьє на його паспорт РФ

Журналісти проєкту «Схеми: корупція в деталях» відповіли на звинувачення судді Верховного Суду Богдана Львова. Як підкреслює команда в своєму матеріалі, ці «закиди» судді є «безпідставними».

«Його закиди безпідставні та не спростовують висновків розслідування: український суддя Богдан Львов має громадянство РФ ще з 1999 року та свідомо ним користувався, — йдеться в коментарі «Схем». — Розслідування журналістів побудоване на доказах, перехресно верифікованих з багатьох джерел – відкритих і закритих, публічних актуальних і старих історичних, які неможливо підробити "заднім числом"».

Розлідування, про яке йдеться, було опубліковано 15 вересня під назвою «Український суддя з російським паспортом». У ньому журналісти доводять, що Львов є громадянином Російської Федерації: «Він отримав громадянство ще у 1999 році у Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні. А у 2012 році оновив паспорт після досягнення 45-річчя».

Після виходу матеріалу «Схем», Львов у фейсбук-дописі заперечив, що має російський паспорт, і заявив, що інформація, яку поширили журналісти, «не відповідає дійсності». Суддя написав заяву до Державного бюро розслідувань, в якій поскаржився на журналістів. На його думку, поширення такої інформації про нього «спрямоване на вивільнення посади голови суду (примусово чи за власним бажанням), що має полегшити вплив на результати розгляду господарських спорів з боку зацікавлених осіб». Також суддя звернувся до Служби безпеки України та попросив розпочати кримінальне провадження за статтею 109 Кримінального кодексу України («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади»).

Головною претензією Львова до журналістів була нібито невідповідність наведеної у розслідуванні форми на отримання російського паспорта. За його словами, цю форму начебто було затверджено лише у листопаді 2012 року – на місяць пізніше, ніж її заповнив Львов.

Журналісти детально проаналізували архіви і виявили, що одна з цифр номера російського паспорта Львова не збігається (свідомо чи ні, «Схеми» не з'ясували) з даними у формі. Через це, вказують журналісти, їм довелося довго її шукати.

Також суддя поставив під сумнів отримання і першого свого паспорта РФ (тобто, власне, вступу в громадянство РФ) наприкінці 1990-х років. Журналісти уточнили й ці дані. «Заява на оформлення громадянства датована 29.06.1999 року, дата присвоєння паспорта 22.07.1999, і, нарешті, через місяць, 24 серпня 1999 року, заявник Львов ставить підпис про його фізичне отримання», – уточнила журналістка та ведуча «Схем» Наталка Седлецька.

Також журналісти додали до свого попереднього розлідування дані про те, чим займався суддя у 1980-90-х роках. Зокрема, як йдеться в матеріалі, тоді Львов мешкав на Ленінградському шосе у Москві. «У 1999 році Львов Богдан Юрійович, набуваючи громадянство Російської Федерації, в обмін на своє старе посвідчення військовослужбовця радянського зразка – вже 6 років працював військовим суддею в Україні – у військовому трибуналі Київського гарнізону, потім – у військовому суді Центрального регіону України», – зазначили журналісти «Схем».

Як дізнались «Схеми» з кількох джерел з боку органів влади, включно з Офісом президента, український суддя Богдан Львов таки має громадянство РФ. При цьому він залишається не лише у статусі судді, але й у статусі голови Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду.

Ілюстрація – «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2851
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду