Льовочкін вперше після 24 лютого приїхав в Україну, але потім знову залишив країну – «Схеми»

Льовочкін вперше після 24 лютого приїхав в Україну, але потім знову залишив країну – «Схеми»

21 Липня 2022
4512
21 Липня 2022
16:45

Льовочкін вперше після 24 лютого приїхав в Україну, але потім знову залишив країну – «Схеми»

4512
«Схеми»: В Україні Льовочкін провів тиждень у липні і знову виїхав за кордон разом з депутатами Григорієм Суркісом та Олександром Пузановим.
Льовочкін вперше після 24 лютого приїхав в Україну, але потім знову залишив країну – «Схеми»
Льовочкін вперше після 24 лютого приїхав в Україну, але потім знову залишив країну – «Схеми»

Народний депутат Сергій Льовочкін, обраний до Верховної Ради від вже забороненої в Україні «ОПЗЖ», у липні відвідав Україну вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії, але потім знов виїхав за кордон. Про це повідомляють «Схеми».

Льовочкін – один із найбагатших українських політиків і співвласник «Inter Media Group», зник з інформаційного простору і досі не виступив з публічною заявою щодо російської агресії.

Як пишуть «Схеми», нардеп залишив країну ще 10 лютого і, ймовірно, проживає на родинній віллі на півдні Франції разом із своєю сестрою, народною депутаткою Юлією Льовочкіною.

За даними незалежних джерел «Схем», які мають доступ до бази перетину кордону, в Україні Льовочкін провів тиждень у липні і знову виїхав за кордон разом із депутатами Григорієм Суркісом та Олександром Пузановим, також обраними від «ОПЗЖ» до парламенту. У їхній компанії 20 липня Льовочкін був помічений у польському місті Лодзь на футбольному матчі за участі «Динамо».

За даними джерел «Схем», Сергій Льовочкін заїхав в Україну вдень 6 липня. Народний депутат перетнув кордон у пункті пропуску «Краковець» на автомобілі Land Rover. Разом із ним в Україну прибули Григорій Суркіс та Олександр Пузанов. Офіційно Державна прикордонна служба не коментує такої інформації.

Згідно з даними електронної системи поіменного голосування Верховної Ради, депутати Льовочкін, Суркіс та Пузанов відвідали у Києві пленарні засідання парламенту 8 та 9 липня та брали участь у голосуваннях.

Уже 13 липня знімальна група «Схем» зафіксувала, як кортеж депутата Григорія Суркіса залишив територію столичного навчально-тренувального комплексу «Динамо». Після цього броньований Maybach у супроводі ще двох авто виїхав з Києва на трасу у напрямку Заходу України.

Як повідомили «Схемам» джерела, що мають доступ до бази перетину кордону, у цей день Сергій Льовочкін разом з Григорієм Суркісом та Олександром Пузановим виїхали до Польщі.

Колаж: «Схеми»

Таким чином, за час повномасштабної війни Росії проти України депутат Льовочкін пробув у країні неповних 8 днів.

Зважаючи на воєнний стан в Україні та оголошену мобілізацію, вірогідно, виїхати за межі країни 49-річному Льовочкіну допоміг статус народного депутата.

Журналісти «Схем» звернулись до Льовочкіна з проханням прокоментувати причини тривалої відсутності в Україні, обставини виїзду у липні та відсутність публічної позиції стосовно агресії РФ проти України. Редакція очікує на відповідь. Попередній подібний запит редакції на початку травня Льовочкін залишив без відповіді.

Журналісти також звернули увагу, що на матчі «Динамо» – «Фенербахче» в Лодзі 20 липня на трибунах були присутні відразу кілька нардепів. Окрім Льовочкіна, матч відвідали нардепи Григорій Суркіс, Олександр Пузанов, Олександр Герега. Разом із ними також був президент київського «Динамо» Ігор Суркіс.

Фото: «Схеми»

У ДПСУ «Схемам» підтвердили, що, відповідно до законодавства, до народних депутатів застосовуються винятки щодо виїзду.

«Депутати підпадають під винятки, згідно з цією постановою, адже під час введення в Україні надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, зокрема, мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Вони підпадають під винятки, хто може перетнути кордон на виїзд», – пояснив журналістам речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Разом із цим опитані «Схемами» юристи стверджують, що питання виїзду народних депутатів за кордон в українському законодавстві остаточно не врегульовано.

«Існує низка законів та нормативно-правових актів, які насправді залишають місце для різних трактувань щодо того, чи можуть депутати вільно виїжджати за межі України без будь-яких супровідних документів, крім закордонного паспорту. Однозначної і простої відповіді немає. Загалом депутати мають право на виїзд, однак питання – у тому, чи потрібні їм супровідні документи. Наразі його пропонують врегулювати та спростити депутатам, які планують виїхати за дипломатичним паспортом, процедуру виїзду», – каже адвокат Miller law firm Андрій Новак.

«Схеми» також звернулися за роз’ясненнями щодо процедури виїзду народних депутатів за кордон до керівництва Верховної Ради та очікують на відповідь.

Раніше «Схеми» повідомили, що колишній перший заступник керівника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов виїхав з України 3 червня 2022 року через пропускний пункт у Закарпатській області. Держприкордонслужба відмовилась коментувати інформацію джерел редакції «Схем» про виїзд Портнова.

Колаж: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4512
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду