Нападника на журналістів «Схем» із «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова поновили на посаді. Суд призначив йому 8 мільйонів компенсації

Нападника на журналістів «Схем» із «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова поновили на посаді. Суд призначив йому 8 мільйонів компенсації

31 Грудня 2023
998
31 Грудня 2023
11:24

Нападника на журналістів «Схем» із «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова поновили на посаді. Суд призначив йому 8 мільйонів компенсації

998
У самому «Укрексімбанку» заявили, що подаватимуть апеляцію на таке рішення Голосіївського районного суду Києва.
Нападника на журналістів «Схем» із «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова поновили на посаді. Суд призначив йому 8 мільйонів компенсації
Нападника на журналістів «Схем» із «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова поновили на посаді. Суд призначив йому 8 мільйонів компенсації

Голосіївський районний суд Києва 27 грудня 2023 року поновив на посаді директора департаменту банківської безпеки АТ «Укрексімбанк» Ігоря Тельбізова, якого раніше визнали винним у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів під час нападу на знімальну групу «Схем». Державний банк також зобов’язали виплатити Тельбізову компенсацію «за вимушений прогул» і «моральну компенсацію» в розмірі понад 8 млн гривень. Про рішення суду повідомили журналісти «Радіо Свобода».

В ухвалі суду йдеться про те, що указ про звільнення Ігоря Тельбізова з «Укрексімбанку» визнали незаконним через те, що згідно з трудовим законодавством, «вчинення кримінального проступку» не може бути підставою для таких дій. Окрім цього, суд зазначив, що Тельбізова під час роботи в банку не ознайомили з Кодексом поведінки (етики), порушення якого також було однією з підстав його звільнення, натомість представники АТ «Укрексімбанк» не надали підтверджень зворотнього.

На підставі цього Тельбізова вирішили поновити на посаді директора з банківської безпеки та стягнути з державного банку середній заробіток за час «вимушеного прогулу» з 12 листопада 2021 року — близько 8 млн гривень. Голосіївський суд також ухвалив рішення про виплату «Укрексімбанком» моральної компенсації обвинуваченому Тельбізову в розмірі 200 тис. гривень.

«Зазначене підтверджується негативними публікаціями у засобах масової інформації, до яких мали доступ необмежене коло осіб (видання “Українська правда”, “Фінансовий клуб”, “BBC News Україна”, офіційний вебсайт Відповідача тощо) та різними публікаціями, які, до речі, мали здебільшого образливий характер, у соціальних мережах… Завдана моральна шкода обумовлюється моральним та фізичним стражданням внаслідок порушення його (Ігоря Тельбізова. — Ред.) законного права на працю та заробітну плату, приниженням честі, гідності, ігноруванням його прав, втратою у зв'язку з цим престижу та ділової репутації», — цитує «Радіо Свобода» рішення Голосіївського районного суду.

Голова правління АТ «Укрексімбанк» Сергій Єрмаков у коментарі «Радіо Свобода» повідомив, що державна установа подаватиме апеляцію на рішення суду. У представників «Укрексімбанку» є 30 днів з моменту проголошення рішення на подання апеляції.

«Як і у випадку зі схожим рішенням суду по іншому працівнику банку Осіпову, позиція банку залишається без змін — ми будемо подавати апеляцію. Чинників для того, щоб діяти іншим чином, у нас немає», — прокоментував Єрмаков.

За даними журналістів, хоча рішення Голосіївського районного суду Києва поки що не набрало законної сили, проте Ігоря Тельбізова вже поновили на посаді та зобов’язали банк виплатити йому заробітну плату за місяць. 

Нагадаємо, у 2021 році програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час запису інтерв’ю, 4 жовтня 2021-го, стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, та знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери і стерти матеріал. Журналістів близько години не випускали з приміщення, їм вдалося зафіксувати на аудіо розмови з працівниками установи під час цих подій. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, який брав участь у нападі, сам написав заяву про звільнення. Дії співробітників банку засудила журналістська спільнота та очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків»).

14 вересня 2022 року Голосіївський районний суд Києва у справі про напад на журналістів «Схем» призначив Мецгеру штраф у 3400 гривень без позбавлення права обіймати певні посади. Суд також визнав винними Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки установи Олега Осіпова за ч. 1 та ч. 2 статті 171 та ч. 1 статті 126 («Побої та мордування») Кримінального кодексу України. І Тельбізову, і Осіпову суд призначив штраф по 1700 гривень кожному.

У листопаді минулого року Євген Мецгер став головою правління державної компанії  ПАТ «Українська фінансова житлова компанія». 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
118 дн. тому
Юдейські великі комбінації неперевершені. А хтось винен захищати усю цю касту недоторканих. Хто будував цю недокраїну зла таку і збудував. Тому і програли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду