Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя

Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя

7 Липня 2022
1325

Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя

1325
Перші відомості про місцеві братські могили з жертвами росіян почали з'являтися у кінці березня.
Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя
Журналісти «Схем» опублікували нові знімки поховань поблизу Маріуполя

За місяць після травня місця масових поховань в окупованому Росією селищі Старий Крим неподалік Маріуполя збільшились вдвічі. Про це йдеться в матеріалі проєкту «Схеми» що виходить на «Радіо Свобода».

Журналісти опублікували фото супутника Planet Labs. За даними міської ради Маріуполя, які вони наводять, у Старому Криму може бути поховано більше 15 тисяч містян.

Як розповів у коментарі «Схемам» радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко , окупанти почали розбирати завали багатоповерхових будинків, пошкоджених та зруйнованих армією РФ. За його словами, в кожному з таких будинків може бути до сотні загиблих місцевих жителів. Найчастіше тіла везуть до Старого Криму, де найближче до Маріуполя є кладовище з місцями масових поховань. Також він додав: «Усіх , кого дістають з-під завалів [у Маріуполі], просто кидають у викопаний рів на кладовищі».

За даними влади Маріуполя, російські окупанти почали заробляти на приватних ритуальних послугах, пропонуючи поховання загиблого в окремій могилі, а не у місцях масових поховань. «Поховання коштуватиме приблизно 20 тисяч гривень. Але навіть після сплати необхідно буде чекати близько 2 тижнів, тому що з деревиною у Маріуполі зараз проблеми, тож труни зазвичай везуть з окупованої раніше Донеччини», – сказав Петро Андрющенко.

Раніше «Схеми» повідомляли про три виявлені неподалік Маріуполя місця масового поховання – біля селища Старий Крим, села Виноградне та кладовища селища Мангуш. Згодом супутник зафіксував четверте місце масового поховання у центрі Маріуполя.

За даними проєкту «Схеми»  на початку березня біля Мангуша поблизу Маріуполя виявили траншею довжиною понад 300 метрів.

Фото з сайту «Радіо Свобода» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1325
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду