Прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії для Романа Протасевича

Прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії для Романа Протасевича

21 Квітня 2023
2006
21 Квітня 2023
15:00

Прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії для Романа Протасевича

2006
Нещодавно білоруська прокуратура висунула Роману Протасевичу нове, більш тяжке звинувачення — у повторному керівництві «екстремістським формуванням».
Прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії для Романа Протасевича
Прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії для Романа Протасевича

У п'ятницю, 21 квітня, прокуратура Білорусі запросила 10 років колонії суворого режиму для колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. Про це повідомляє «Наша Ніва».

Водночас, засновнику Nexta Степану Путилу прокуратура просить призначити 20 років позбавлення волі, а ще одному фігуранту справи, Яну Рудику, — 19 років позбавлення волі. Путило та Рудика судять заочно, оскільки вони зараз за межами Білорусі. Суд у справі Nexta розпочався у відкритому режимі 16 лютого.

Опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу силовики затримали 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в мінському аеропорту. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень у Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента».  

У 2021 році білоруська пропаганда записала з Протасевичем низку відео, під час яких він «зізнавався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість  заяв Протасевича можна поставити під сумнів. Його батьки припускали, що опозиціонера катували у СІЗО.

У січні 2022 року Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він співпрацюватиме з провладною організацією.

13 квітня 2023 року білоруська прокуратура висунула Протасевичу нове, більш тяжке звинувачення — у повторному керівництві «екстремістським формуванням». Йдеться про адміністрування телеграм-каналу «Беларусь головного мозга».

У травні 2022 року Софію Сапегу у Білорусі засудили до шести років колонії за нібито адміністрування опозиційного телеграм-каналу «Чорна книга Білорусі». У квітні 2023 року влада Білорусі запустила процедуру передачі Софії Сапеги до Росії, адже вона є громадянкою цієї країни.

Архівне фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду