detector.media
25.01.2022 10:00
Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту
Співзасновник Nexta Протасевич заявив, що його відпустили з-під домашнього арешту
Роман Протасевич заявив, що планує співпрацювати з центром «Системний правозахист», який підтримує режим Олександра Лукашенка.

Співзасновник та колишній головний редактор білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту. Про це він сказав в інтерв'ю директору провладного центру «Системний правозахист» Дмитру Бєлякову.

Протасевич перебував під домашнім арештом з червня 2021 року.

«Я ось тільки покинув місце, де я перебував під домашнім арештом», – сказав він в інтерв'ю.

За словами журналіста, у нього триває важкий процес соціалізації. Водночас він заявив, що буде співпрацювати з центром «Системний правозахист», який підтримує режим Олександра Лукашенка. Крім того, він планує перезапустити свій телеграм-канал Sprava.

Нагадаємо, опозиційний журналіст Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса, був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. 

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість того, що сказав Протасевич, можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. 14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.

Протасевич протягом домашнього арешту періодично зникав з мережі, хоча у твіттері та інстаграмі з’явилися акаунти під його іменем, з яких він відповідав на повідомлення. Також журналіст анонсував власне медіавидання, хоча експерти відзначають, що він, по суті, перебуває у заручниках

Фото: скріншот з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY