Білорусь: експерти ІКАО відмовились спілкуватися із Протасевичем у Мінську

Білорусь: експерти ІКАО відмовились спілкуватися із Протасевичем у Мінську

29 Серпня 2021
2870

Білорусь: експерти ІКАО відмовились спілкуватися із Протасевичем у Мінську

2870
Білоруська сторона «пропонувала» їм поспілкуватися з усіма 5 пасажирами, які після посадки залишилися в Білорусі.
Білорусь: експерти ІКАО відмовились спілкуватися із Протасевичем у Мінську
Білорусь: експерти ІКАО відмовились спілкуватися із Протасевичем у Мінську

Експерти Міжнародної організації цивільної авіації прибули в Мінськ 23 серпня, пише Zerkalo.io., щоб уточнити деякі факти для розслідування інциденту з посадкою літака Ryanair з медіаактивістом Романом Протасевичем та його партнеркою Софією Сапегою на борту. 

Потім їх затримали і зараз вони перебувають під домашнім арештом, що не заважає їм з’являтись на державному телебаченні та вести акаунти у соцмережах.

Керівник групи ІКАО Сільвен Лефойєр відзначив, що вони вже отримали загальну картину подій, пише DW. Залишилось уточнити ряд фактів. Підсумки розслідування інциденту планують представити до листопада, внісши туди деякі уточнення. 

Директор Департаменту з авіації Артем Сікорський, в інтерв'ю пропагандисту державного телеканалу ОНТ Ігорю Туру заявив, що експерти в ході візиту відмовились від спілкування з затриманим Романом Протасевичем, хоча їм пропонували. Тур назвав Протасевича «винуватцем всієї цієї колотнечі».

«Ми прекрасно розуміємо, щоб якби не ситуація з одним з пасажирів цього сумного судна, вони б тут не були. Але від спілкування з ним вони відмовилися, а їм пропонували. У плані їх перебування тут було відзначено, що вони хочуть поспілкуватися з усіма п'ятьма пасажирами, які залишилися в Білорусі. За підсумком вони не зустрілися з жодним з них», – сказав він (35:50). 

Публічно ІКАО не висловлювало наміру спілкуватись із Протасевичем. Слід відзначити, що ведучий ОНТ Ігор Тур отримував від самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка державні нагороди за свою діяльність

Нагадаємо, що Роман Протасевич та Софія Сапега були затримані силовиками 23 травня 2021 року в аеропорту Мінська. Літак, на якому Сапега та Протасевич повертались з Афін до Вільнюса був примусово посаджений ВПС Білорусі в аеропорту Мінська. На думку експертів, у салоні літака перебували співробітники спецслужб Білорусі.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» розповсюдив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році.

Протасевич буцімто визнав, що був учасником підготовки «замаху» на Лукашенка, який нібито планував штаб Тихановської і заявив, що поважає самопроголошеного президента Білорусі. 

Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. Видання «Наша Ніва» звернуло увагу, що на зап'ястях Протасевича було видно сліди від наручників.

14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.  Напередодні батьки Протасевича заявили, що проти Романа щодня застосовували у СІЗО насильницькі дії.

21 червня про запровадження персональних санкцій проти Білорусі через посилення репресій та затримання Протасевича та Сапеги оголосили Євросоюз, США, Велика Британія та Канада. 24 червня Євросоюз затвердив секторальні санкції проти Білорусі.

Фото: скриншот з інтрев'ю

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2870
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду