«Інсайдер для осоромлення». Білоруський політолог Шрайбман розповів, як саме пропаганда використовує Протасевича

«Інсайдер для осоромлення». Білоруський політолог Шрайбман розповів, як саме пропаганда використовує Протасевича

13 Серпня 2021
2293
13 Серпня 2021
20:59

«Інсайдер для осоромлення». Білоруський політолог Шрайбман розповів, як саме пропаганда використовує Протасевича

2293
На його думку, білоруський режим використовує Протасевича і як «трофей», і як спробу дискредитувати білоруську опозицію.
«Інсайдер для осоромлення». Білоруський політолог Шрайбман розповів, як саме пропаганда використовує Протасевича
«Інсайдер для осоромлення». Білоруський політолог Шрайбман розповів, як саме пропаганда використовує Протасевича

На ютуб-каналі білоруського видання «Наша Ніва» (НН) з'явилось інтерв’ю з білоруським політологом Артемом Шрайбманом, який через імовірні репресії переїхав з сім’єю у Київ

У ньому вони зокрема обговорили те, як білоруська пропаганда використовує білоруського медіаактивіста та ексзасновника NEXTA Романа Протасевича у своїх матеріалах. Саме після першого «інтерв’ю» Протасевича на державному каналі ОНТ, в якому той назвав Шрайбмана як учасника опозиційного чату, політолог покинув країну. 

Журналістка Адарія Гуштин, також дружина ув’язненого головреда НН Єгора Мартиновича, спитала Шрайбмана, чи буде влада «далі використовувати Романа Протасевича», оскільки й ідея з його твіттером, і його слова про «сильного Лукашенка» «не дуже всім зайшли». 

«Я думаю так. Мені здається, режим має проблеми з оцінкою ефективності своїх дій. І з Воскресенським в них нічого не вийшло, а вони все одно всюди його "презентують".  От уяви, що тобі потрібно зняти фільм до річниці Бліцкригу. А ти якийсь державний режисер. Тобі потрібно показати дружину міліціонера, тобі потрібно показати самого міліціонера. А ще тобі потрібен переможений ворог. Ілюстрація того, що є якісь люди, яких ти не просто зламав, а й перетягнув на свій бік і які "прозріли", змінивши свої погляди. Таких людей не так багато. Тому доки буде потрібен цей наратив, його будуть використовувати. А оскільки він у заручниках, і ми не знаємо, наскільки це добровільні рішення, а навіть якщо добровільні, це означає, що його вже зламали. Тобто його можуть довго використовувати. Це ж не для нас картинка, а для електорату Лукашенка», – сказав Шрайбман.

Гуштин припустила, що Протасевича використовують, щоб посварити опозицію. Вона навела кілька подібних кейсів з минулого білоруської історії. Шрайбман сказав, що, на його думку, коли Протасевич та інші політв’язні, яких змушували вибачатись на камеру, вийдуть на волю, ніхто не буде їм цього пригадувати. 

«Можливо це й була спроба посварити опозицію. Але мені здається, це спроба дискредитації опозиції, осоромлення її. Основна ідея – Протасевич як інсайдер дискредитує опозицію, мовляв, той жадібний, та розпилює гранти, ті терористи й так далі. Це може бути спробою дати козирі активістам в опозиції, які незадоволені своїми лідерами. Це підігрівання настроїв "здається, у нас зашкварений лідер, треба його міняти". Але все повз, ніякого розколу в опозиції я не бачу… Владі вже ніхто не вірить. Я згадую, коли Тетяна Коровенкова сказала Протасевичу, що не вірить його словам на тому брифінгу. Це дуже сильно. Неважливо, що саме Протасевич скаже – ніхто не буде сприймати ці слова серйозно. У влади у порівнянні з 2010 роком сильно звузився простір для пропагандистських успіхів. Можливо, вони це зрозуміють і перестануть так часто використовувати Протасевича. Але я думаю, що ми часто переоцінюємо, як вони продумують стратегію. Часто це необхідність прозвітувати, поставити галочку. Це не те, що придумують у високих кабінетах. Тут багато низового бюрократичного, я б м’яко сказав, "на відвали". Я не бачу ситуації, коли Протасевич очолить якийсь умовний провладний Tut.by.», – сказав він.

Також Шрайбман додав, що вважає Романа Протасевича заручником і не ображається на нього ні за які слова та дії, оскільки останній діє не з власної волі. 

Нагадаємо, що 23 травня 2021 року ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Наразі Протасевич та Сапега перебувають під домашнім арештом.

Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». Після затримання Протасевич дав «інтерв'ю» державному телебаченню, у якому «визнав причетність до підготовки замаху» на Лукашенка. Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже можливо опозиціонера катували у СІЗО.

У травні так звана «генеральна прокуратура ЛНР» звернулася до Білорусі з проханням видати Романа Протасевича для проведення слідчого експерименту. Бойовики нібито встановили причетність Романа Протасевича до «обстрілу мирного населення Донбасу». 

Засновник батальйону «Азов» Андрій Білецький повідомив, що Роман Протасевич дійсно перебував на Донбасі, але працював як журналіст і отримав поранення під Широкіним.

Самопроголошений президент Лукашенко заявив, що не заперечує щодо допиту Протасевича «слідчими» так званої «генеральної прокуратури ЛНР».

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що самопроголошеному президенту Лукашенку «буде боляче» у разі допуску представників терористичної «ЛНР» до затриманого Протасевича.

Заступник голови МЗС України Еміне Джапарова заявила, що Київ діятиме миттєво проти будь-яких спроб Білорусі легітимізувати терористичні утворення «Л/ДНР».

Нещодавно на пропагандистському каналі RT вийшла розмова з Протасевичем, в якій він розповів, що планує створити в Білорусі «нейтральний» медіапроєкт, який би зміг дивитися кожен в країні. Оскільки телеграм-канали і провладні, і опозиційні переповнені мовою ворожнечі, а це не те, що, на його думку, в суспільства є запит. 

Фото: Артем Шрайбман та Адарія Гуштин / скриншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2293
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду