Протасевич хоче судитися з Ryanair через примусову посадку літака в Мінську

Протасевич хоче судитися з Ryanair через примусову посадку літака в Мінську

3 Лютого 2022
1216
3 Лютого 2022
17:10

Протасевич хоче судитися з Ryanair через примусову посадку літака в Мінську

1216
Він також вважає, що «лист від терористів», яким білоруська влада намагалась пояснити примусову посадку літака, відправили його колишні колеги по опозиції.
Протасевич хоче судитися з Ryanair через примусову посадку літака в Мінську
Протасевич хоче судитися з Ryanair через примусову посадку літака в Мінську

Колишній головний редактор білоруського телеграм-каналу Nexta, блогер Роман Протасевич заявив, що до примусового приземлення літака Ryanair в Мінську у травні 2021 року нібито причетні його колишні колеги по опозиції. Також він заявив, що судитиметься з авіакомпанією і закликав усіх пасажирів того рейсу також подавати позови. Про причину позову він не повідомив.

За версією, яку озвучив Протасевич, у штабі лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської довгий час розмірковували, як активізувати протести проти режиму Олександра Лукашенка. І нібито вирішили взяти за приклад Росію, де протести відбулись після арешту опозиціонера Олексія Навального, який повернувся з Німеччини. Протасевич стверджує, що ідея аналогічного повернення обговорювалась у штабі Тихановської і в травні 2021-го – і нібито кілька учасників штабу придбали квитки на рейс «Вільнюс-Мінськ», але не сіли до літака.

Як розповів Протасевич, у травні минулого року в нього було емоційне вигорання через роботу, тому він взяв відпустку та полетів до Афін. І туди ж нібито прибули представники штабу опозиції для офіційних дипломатичних зустрічей, де колишній головред Nexta, за його словами, «був фотографом, а не учасником».

Це він уточнив тому, що в «листі від терористів», який нібито отримала влада Білорусі і використала його як пояснення примусової посадки літака Ryanair, було вказано, що на борту є учасники Дельфійського економічного форуму. Тож Протасевич стверджує, що він не був учасником, пробув на заході близько години та навіть не був там зареєстрований. Колишній опозиціонер каже, що про його присутність на цьому форумі нібито знали лише представники делегації Тихановської.

За версією Протасевича, під час відпочинку він дізнався, що його мають звільнити з усіх посад, зокрема відсторонити від керування телеграм-каналом (хоча насправді він пішов з Nexta ще у вересні 2020-го). Він звинувачує в цьому колишніх колег з Nexta – Яна Рудика та Данилу Богдановича, яких називає пов’язаними з «кіберпартизанами». Їх обох та радника Тихановської Франака Вячорку він звинувачує у відправленні того самого «листа про мінування літака» (як відомо, цей нібито лист білоруські диспетчери отримали через 24 хвилини після того, як вже повідомили про мінування пілотам).

Також Протасевич вважає, що примусова посадка літака була вигідною Тихановській, щоб просувати санкції проти режиму Лукашенка.

Нагадаємо, у травні 2021 року режим Лукашенка змусив приземлитися в Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. На борту знаходився Роман Протасевич та його подруга Софія Сапега, обох затримали білоруські силовики. Інцидент спричинив міжнародний резонанс, країни Євросоюзу та Україна припинили авіасполучення з Білоруссю.

Влада Білорусі завела проти Протасевича справи за статтями про організацію масових заворушень в Мінську і розпалювання соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Його підозрюють також у розголошенні держтаємниці та «образі президента». Сапегу ж підозрюють в організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок, а також в розпалюванні соціальної ворожнечі.

3 червня 2021 року державний канал «ОНТ» поширив інтерв'ю із затриманим Романом Протасевичем, під час якого він «зізнався» в організації несанкціонованих акцій протесту в 2020 році. Щирість того, що сказав Протасевич, можна поставити під сумнів, адже його батьки припускають, що опозиціонера катували у СІЗО. 14 червня Протасевич під час спеціального брифінгу заявив, що почуває себе «добре» і його «ніхто не бив». Деякі з присутніх представників ЗМІ висловили сумнів у правдивості заяв Протасевича.

У січні 2022-го Протасевич повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту і що він працюватиме з провладною організацією.

Фото: скріншот з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1216
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду