Зеленський визнав офшори та заперечив відмивання грошей: «Ми займалися виключно творчістю»

Зеленський визнав офшори та заперечив відмивання грошей: «Ми займалися виключно творчістю»

18 Жовтня 2021
8353
18 Жовтня 2021
08:50

Зеленський визнав офшори та заперечив відмивання грошей: «Ми займалися виключно творчістю»

8353
Водночас він не прокоментував, чи отримує зараз дивіденди від офшорних компаній та чому вони досі не закриті.
Зеленський визнав офшори та заперечив відмивання грошей: «Ми займалися виключно творчістю»
Зеленський визнав офшори та заперечив відмивання грошей: «Ми займалися виключно творчістю»

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу ICTV прокоментував розслідування «Слідство.Інфо» за матеріалами Pandora Papers про офшори. Зокрема, заявив, що у матеріалі не побачив «нічого нового» і що команда Кварталу займалася «виключно творчістю», а не відмиванням грошей. 

«Чесно кажучи, сюжет не дуже. Я кажу вам як професіонал. Чому? Тому що, по-перше, нічого нового. Це було для мене як дежавю. У 2019 році все те саме кіно я бачив на каналах олігарха Порошенка, який показував, тому що розумів, що проти мене нічого немає, "бруду" ніякого немає. І навіть якщо ви подивитеся дебати, здається, навіть там він це кричав зі сцени: «Гроші" Квартал "отримував від" ПриватБанку ", від Коломойського». Все це стара історія, я все це чув, все це бачив, всі ці деталі. Радує, що жодної нової деталі я не побачив. Це говорить про те, що з 2019 року на мене, як на президента України, нічого товариш Петро так і не знайшов», – сказав Володимир Зеленський.

Він не став заперечувати, що в 2012 році використовував офшорні компанії та пояснив це, як і раніше коментували в Офісі президента, тиском на бізнес у той час.

«За часів пана Януковича тоді всі структуризували свій бізнес, особливо бізнес, пов'язаний з телебаченням, зі ЗМІ. Всі канали мали компанії за кордоном, абсолютно всі. Тому що це була можливість, щоб на тебе політика не впливала. У "Квартала 95" була сатира, на яку всі тиснули, всі хотіли впливати. Податкова ходила до нас якщо не щодня, то щотижнево, і для таких речей було… називалося "структурування бізнесу" студії "Квартал 95". Відкривались компанії за кордоном, окрім тих багатьох компаній, які були на території України. Особисто я без бюджетів, без держави побудував бізнес в Україні з нуля. Відмиванням в 2012 році ніяких грошей, і з 2012, і з 2001, і з 2019 не займався ні я, ні жоден член студії "Квартал 95". Ми займалися виключно творчістю», – сказав президент.

Водночас він не відповів на питання, які лишаються відкритими після виходу журналістського розслідування: чому офшорні фірми досі не закриті, чи отримує Зеленський від них дивіденди тощо.

Нагадаємо, 3 жовтня 2021 року вийшов фільм «Слідства.інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» про офшорний бізнес Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал та висвітлював резонанс, який спричинив її вихід (починаючи від спроби зриву прем’єри).

Цей фільм став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

Журналісти-розслідувачі «Слідства.інфо» розповіли про мережу офшорних фірм, які належать президенту Зеленському та його колишнім колегам по «Кварталу 95». Фірми були створені давно, про деякі з них знали раніше, а про переведені на офшорні рахунки «Кварталу» 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським, говорили ще під час президентських виборів. Але зараз журналісти змогли підтвердити ці зв’язки документально.

Замість Зеленського «Офшор 95» коментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, а також голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія. Їхні аргументи загалом зводилися до того, що реєструвати свій бізнес в офшорах — це нормально. Генпрокурорка Ірина Венедиктова сказала, що достовірність матеріалів розслідування під питанням, а розслідуванням справи «Приватбанку» займається Національне антикорупційне бюро України. Водночас більшість телеканалів олігархічних груп промовчала або дуже побіжно висвітлила результати розслідування.

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8353
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правобережний
914 дн. тому
Навіть при тому, що відповідь про обшори є далеко неповною, думка про те, що Порошенкові його обшори зійшли йому з рук просто так (на думку Зеленського), є самозаспокійливою і хибною. Насправді офшорний скандал Порошенкові коштував втратою другого терміну президенства і зіграв чи не провідну роль в приході до влади Зеленського. І проблема тут не просто в тому, що офшорні гроші зароблені чесною працею, а проблема в тому, що не сплачені податки до бюджету України. А це вже гроші вкрадені в українського народу-виборця. Тож яка довіра може бути в лекторату до президента-злочинця?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду