Гонтарева про офшори «Кварталу 95»: Я б не висувала претензій Зеленському

Гонтарева про офшори «Кварталу 95»: Я б не висувала претензій Зеленському

27 Жовтня 2021
9896
27 Жовтня 2021
12:27

Гонтарева про офшори «Кварталу 95»: Я б не висувала претензій Зеленському

9896
Валерія Гонтарева: «Квартал 95» був не одинокий, так працював весь бізнес в країні. І це треба було змінювати.
Гонтарева про офшори «Кварталу 95»: Я б не висувала претензій Зеленському
Гонтарева про офшори «Кварталу 95»: Я б не висувала претензій Зеленському

Ексголова НБУ Валерія Гонтарева припустила, що команда «Кварталу 95» навряд чи розуміла, що бере участь у якійсь протизаконній діяльності, коли отримувала гроші на офшорні рахунки від «Приватбанку».

Про це вона сказала в інтерв’ю «Радіо Свобода», коментуючи розслідування про офшори Володимира Зеленського та його команди.

«Що стосується відмивання 40 мільйонів доларів через рахунки компанії – це дуже цікавий момент, і мені важко сказати, пройшли ці гроші як відмивання грошей, чи ці гроші компанія отримала за якийсь продакшн, і компанія не знала, що це були брудні гроші. Але документи, які показували, свідчать про те, що це факт і транзакції були, і крадені гроші "Приватбанку" таки пройшли через компанію "Кварталу 95". Чи знала сама команда, що ці гроші були вкрадені? Я сумніваюся, що вона знала і навмисно це робила. Але це мої припущення», – сказала Гонтарева.

Загалом Гонтарева вважає, що дорікати Зеленському за те, що він вів бізнес за допомогою офшорних компаній, не варто.

«На РНБО я говорила, що нам треба робити податкову амністію. Весь великий і середній бізнес нашої країни давним-давно не тільки був закредитований із-за кордону, але й мав корпоративну структуру, засновану на закордонних компаніях. Вони були не одинокі ("Квартал 95" – ДМ), так працював весь бізнес в країні. І це треба було змінювати. Тому я б претензії ні Зеленському, ні його команді просто не висунула б», – каже ексголова НБУ.

Нагадаємо, розслідування «Слідства.Інфо» про «офшори» Зеленського, яке базується на документах Pandora Papers, вийшло у неділю, 3 жовтня. Pandora Papers – це колаборація журналістів-розслідувачів, яка за словами журналістів, «розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу». 

Для України ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.  За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Президент Володимир Зеленський визнав наявність офшорів однак заперечив відмивання грошей, заявивши, що «95 квартал» «займався виключно творчістю».

Окрім Зеленського, фігурантами Pandora Papers виявились президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер та ін.

Скріншот відео: FinClub/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9896
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду