Справа Шеремета: суд дослідив експертизи з ідентифікації Антоненка та записи камер відеоспостереження

Справа Шеремета: суд дослідив експертизи з ідентифікації Антоненка та записи камер відеоспостереження

5 Серпня 2021
3078
5 Серпня 2021
20:28

Справа Шеремета: суд дослідив експертизи з ідентифікації Антоненка та записи камер відеоспостереження

3078
Суд відклав розгляд справи на п’ятницю, 6 серпня.
Справа Шеремета: суд дослідив експертизи з ідентифікації Антоненка та записи камер відеоспостереження
Справа Шеремета: суд дослідив експертизи з ідентифікації Антоненка та записи камер відеоспостереження

Шевченківський районний суд Києва відклав розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета на п’ятницю, 6 серпня.

Переніс розгляду оголосила головуюча суддя Оксана Голуб, пише «Укрінформ».

«Відкладаємо судове засідання на п’ятницю на 11 годину», – поінформувала суддя.

У цій справі обвинувачують лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь

Під час засідання суд дослідив низку матеріалів справи, наданих прокурором, серед яких – постанова про призначення експертизи ідентифікації особи за ознаками зовнішності, супровідні листи до документів, висновки експертів за результатами проведення комплексної комісійної експертизи з ідентифікації особи (за ознаками зовнішності, портретно-психологічної експертизи та криміналістичного аналізу ходи), яка стосується Антоненка.

Також суд дослідив додатки до цієї експертизи щодо Антоненка, зокрема записи з камер відеоспостереження, досліджено було і постанову про призначення експертизи телекомунікаційних систем та засобів, зокрема – 4 мобільних телефонів і фотоапарата.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також різко розкритикувала припущення слідства.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.  22 червня суд продовжив домашній арешт Антоненку ще на два місяці.

29 червня 2021 року Шевченківський районний суд продовжив запобіжні заходи Юлії Кузьменко та Яні Дугар.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що ці записи відповідають нинішній версії слідства

Також МВС України у межах розслідування вбивства Павла Шеремета спрямувало міжнародні доручення до Білорусі, Литви, США та Росії, з метою перевірити версію про «білоруський слід».

15 липня 2021 року Арсена Авакова відправили у відставку з посади голови МВС, новий міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що буде оцінювати якість слідства у справі вбивства Шеремета після рішення суду.

20 липня 2021 року у центрі Києва журналісти вшанували пам'ять Павла Шеремета у п'яті роковини його вбивства.  Близькі та колеги Шеремета заявили, що хочуть поспілкуватись із новим очільником МВС про перебіг розслідування справи.

Мати Павла Шеремета Людмила розповіла, що влада і правоохоронці не зв'язуються з нею з приводу розслідування вбивства сина.

У вівторок, 27 липня, Шевченківський районний суд міста Києва залишив під домашнім арештом Андрія Антоненка

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3078
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду