Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених

Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених

16 Листопада 2021
6016
16 Листопада 2021
10:07

Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених

6016
«Для будь-яких сумнівів є суд. Я не маю додаткових фактів, щоб я сумнівався», – заявив ексміністр.
Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених
Вбивство Шеремета: Аваков заявив, що досі не сумнівається у «провині» трьох обвинувачених

Колишній міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що досі не сумнівається у нібито причетності Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь до вбивства журналіста Павла Шеремета. Про це він сказав в інтерв'ю «Українській правді».

«Моя думка, що всі ці люди були виконавцями. І саме цей епізод і подався до суду – що вони є виконавцями. Вони могли знати, а могли і не знати до кінця, щодо кого вони це роблять. Хто їм цю справу замовив, за якою процедурою – це окрема розмова. Вона винесена в окреме провадження», – сказав Аваков.

На запитання, чи не вважає він, що слідство могло помилитись із підозрюваними, колишній очільник МВС відповів: «Для будь-яких цих сумнівів є суд. Тому вони підозрювані та не більше ніж. Суд має розглянути ці питання, і там є голосування присяжних. Я не маю додаткових фактів, щоб я сумнівався. Нічого не змінило мого погляду. Я вважаю, що всі ці факти мають бути оцінені судом».

Щодо того, як слідство взагалі вийшло на Кузьменко, Дугарь та Антоненка, Аваков порадив дивитись фільм «Справа Шеремета. Звинуватити не можна виправдати», виробництва «ТТБ-Студії» (у фільмі не представлено позиції обвинувачених – ред.). 

«Це був єдиний варіант, коли слідство, яке втомилося тоді від цього всього хайпа навколо, повністю надало журналістам усі свої матеріали. Його варто подивитися, там є чіткий виклад цих фактів та цієї ситуації», – вважає ексміністр.

Він також розповів, чому телефони підозрюваних прослуховували ще до появи результатів експертиз на основі відеозаписів.

«Вивчалося інформаційне поле у ​​день вбивства. Присутність телефонів, перетин трафіку тощо. Я чому говорю: подивіться цей фільм. Там є логіка подій: як люди йшли, де знаходилася квартира, як вони зникали з поля зору, як вони з'являлися, як вийшла дівчина з метро.

У чому проблема таких речей: це все непрямі докази. Нікого з ножем у руках не застали, зі слідами крові. У чому складність цієї ситуації. Ці докази повинні розташовуватись за логікою. Ось логіка слідства у цьому фільмі, я так на нього подивився – 8 із 10 він відбиває дійсність у моєму розумінні», – додав Аваков.

Як розповідав «Детектор медіа», режисерка Єлизавета Татаринова у співпраці з Національною поліцією України зняла документальний фільм про вбивство журналіста Павла Шеремета – «Справа Шеремета. Звинуватити не можна виправдати». Виробництвом цього проєкту займався український продакшен «ТТБ-Студія», генеральною директоркою якого є пані Татаринова. Стрічку 23 серпня 2020 року показав телеканал «1+1». Він не вказав виробників фільму, однак залишив титри (у яких вказана знімальна група). 24 серпня фільм опублікували на сторінці «Справа Шеремета» в YouTube. 

У фільмі справу про вбивство журналіста коментують перший заступник голови Нацполіції Євген Коваль, начальник карного розшуку Вадим Дзюбинський, колишній генеральний прокурор Святослав Піскун тощо. Натомість у фільмі відсутні позиції підозрюваних у цій справі Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко, Яни Дугарь та їхніх захисників.

Телеканал «1+1» повідомив, що показав фільм «Справа Шеремета. Звинуватити не можна виправдати» на комерційних умовах.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту та ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозаписів із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі фігуранти заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також розкритикувала припущення слідства.

Яна Дугарь, згідно з рішенням суду від 26 травня 2020 року, звільнена під заставу з особистим зобов'язанням носити електронний браслет і перебувати в районі, в якому розміщена її військова частина.

4 серпня 2021 року суд змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко на нічний домашній арешт та дозволив зняти електронний браслет.

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 27 вересня суд змінив запобіжний захід для нього із цілодобового на нічний домашній арешт. 

Фото з фейсбук-сторінки Юлії Кузьменко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6016
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lana
885 дн. тому
Так можна сказати, що це Аваков А.Б. заказав вбивство Шеремета. Пане Аваков :"Немає страшнішого суду від Господа, ніж звинувачувати невинного. Скільки ж ви можете стверджувати таку неправду?"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду