Мати Павла Шеремета про розслідування вбивства сина: Влада зі мною не комунікує

Мати Павла Шеремета про розслідування вбивства сина: Влада зі мною не комунікує

20 Липня 2021
2481
20 Липня 2021
15:44

Мати Павла Шеремета про розслідування вбивства сина: Влада зі мною не комунікує

2481
Людмила Шеремет: Це дуже складна справа і тут не все так просто, але я бачу, що все-таки щось робиться.
Мати Павла Шеремета про розслідування вбивства сина: Влада зі мною не комунікує
Мати Павла Шеремета про розслідування вбивства сина: Влада зі мною не комунікує

Мати убитого в Україні журналіста Павла Шеремета Людмила розповіла, що влада і правоохоронці не зв'язуються з нею з приводу розслідування вбивства її сина.

В інтерв'ю виданню «Українська правда» Людмила Шеремет зазначила, що вона і сама не хоче вести діалог, тому що не знає, що саме має сказати.

«Ну, про що я можу говорити? І так все все знають – треба проводити розслідування. Це вже справа всередині держави. Що я можу просити? Ведіть справу, розслідуйте? Я розумію, що це дуже складна справа і що дійсно все не так просто, і я бачу, що все-таки щось робиться. Про що я можу говорити, коли стільки страждає матерів? І не тільки я», – каже Людмила Шеремет.

Крім того, Людмила Шеремет розповіла, що у неї не було розмов про це розслідування з білоруською або російською владою, однак вона могла б дати відповідь, якщо би влада Білорусі і РФ проявили інтерес.

«Якби вони проявили інтерес, принаймні, я б щось відповіла. Але ні, ніякої зацікавленості не було», –  повідомила Людмила Шеремет.

20 липня 2021 року у центрі Києва вшанували пам'ять Павла Шеремета, який загинув рівно п'ять років тому, 20 липня 2016 року, в результаті підриву автомобіля.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. Громадськість також різко розкритикувала припущення слідства.

30 квітня 2021 року суд змінив запобіжний захід для ще одного підозрюваного Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.  22 червня суд продовжив домашній арешт Антоненку ще на два місяці.

29 червня 2021 року Шевченківський районний суд продовжив запобіжні заходи Юлії Кузьменко та Яні Дугар.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що ці записи відповідають нинішній версії слідства

Також МВС України у межах розслідування вбивства Павла Шеремета спрямувало міжнародні доручення до Білорусі, Литви, США та Росії, з метою перевірити версію про «білоруський слід».

Фото: з сайту «Української правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2481
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду