Нацполіція просить чотири країни перевірити версію про «білоруський слід» у справі Шеремета

Нацполіція просить чотири країни перевірити версію про «білоруський слід» у справі Шеремета

18 Червня 2021
2493
18 Червня 2021
16:19

Нацполіція просить чотири країни перевірити версію про «білоруський слід» у справі Шеремета

2493
Нацполіція направила запити до чотирьох країн, щоб підтвердити чи спростувати версію про можливий «білоруський слід» слід у справі Шеремета.
Нацполіція просить чотири країни перевірити версію про «білоруський слід» у справі Шеремета
Нацполіція просить чотири країни перевірити версію про «білоруський слід» у справі Шеремета

Заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе в інтерв’ю «Цензор.нет» повідомив, що у межах розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета правоохоронці спрямували міжнародні доручення до Білорусі, Литви, США та Росії.

«Наразі міжнародні доручення спрямовано до Республіки Білорусь, Литви, Сполучених Штатів Америки, Російської Федерації. Чекаємо на їх виконання, щоб підтвердити чи спростувати версію про можливий білоруський слід у справі Шеремета», – сказав Цуцкірідзе.

За його словами, ті особи, інформацію про яких надав українській поліції ексспівробітник білоруського спецназу Ігор Макар, були звільнені зі служб, у яких працювали, задовго до вбивства Шеремета.

«До того ж, потрібно встановити, чиї саме голоси зафіксовано на записі, який він передав. Окрім фоноскопічної експертизи, потрібно дочекатися виконання низки міжнародно-правових доручень», – сказав Цуцкірідзе.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.   

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко, разом з нею був Андрій Антоненко, а Яна Дугарь фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета. 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину та вважають переслідування політичним. 

18 травня 2021 року Шевченківський районний суд Києва продовжив на два місяці запобіжні заходи Юлії Кузьменко та Яні Дугарь, які є фігурантами справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. 

30 квітня 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва змінив запобіжний захід для ще одного підозрюваного Андрія Антоненка із тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 

Чергове засідання Шевченківського суду Києва у справі Шеремета заплановане на 22 червня.

4 січня 2021 року «Білоруський народний трибунал», EUobserver та «Українська правда» опублікувала записи розмови від 11 квітня 2012 року, голоси на яких нагадують голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева та голоси працівників контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа», з якими проводили інструктаж. Вони обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета.

Записи передав бельгійському виданню EUobserver Ігор Макар, колишній заступник командира спецпідрозділу «Алмаз» МВС Білорусі, нині представник громадянської ініціативи «Білоруський народний трибунал».Також Макар передав Україні запис розмови силовиків Білорусі та погодився свідчити в справі про вбивство журналіста Офісу генерального прокурора України

У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що ці записи відповідають нинішній версії слідства

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2493
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду