В Афганістані таліби побили репортера та оператора TOLOnews

В Афганістані таліби побили репортера та оператора TOLOnews

27 Серпня 2021
1318

В Афганістані таліби побили репортера та оператора TOLOnews

1318
Під час зніманння сюжету бойовики забрали телефон та камеру журналістів та вдарили зброєю.
В Афганістані таліби побили репортера та оператора TOLOnews
В Афганістані таліби побили репортера та оператора TOLOnews

Репортер TOLOnews Зіар Яад розповів, що його та оператора Баеса Маджіді під час роботи в Кабулі побили бойовики «Талібану».

Журналісти знімали безробітних та інших громадян на площі Хаджі Якуб для сюжету про зростання безробіття в Кабулі.

«Поки ми знімали кадри, прийшли представники "Талібан" і, не питаючи нас, хто ми, – підняли галас і забрали мій мобільний телефон і камеру мого оператора. Ми показали журналістські посвідчення, але вони прийшли, ляснули нас і побили зброєю», – сказав Яад.

Низка журналістів закликали талібів підтримати засоби масової інформації.

«Зіткнення талібів з журналістами викликало занепокоєння у всіх журналістів з тих пір, як вони взяли під контроль Афганістан і Кабул», – сказав заступник голови асоціації журналістів у провінції Парван Парвіз Амінзада.

Тим часом заступник голови культурної комісії талібів Ахмадулла Васік сказав, що вони «серйозно» стежать за інцидентом з Яадом, і чиновники нібито визначать, чому стався цей інцидент та інші подібні.

Раніше речник руху Сухаіл Шахін пообіцяв, що бойовики поважатимуть права жінок та свободу слова в захопленому Афганістані, а також не вдаватимуться до кампаній помсти та репресій.

Водночас посилення в Афганістані «Талібану» спричинило хвилю вбивств журналістів, громадських активістів та посадовців. Від початку 2021 року в Афганістані вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

6 серпня у Кабулі «Талібан» вбив главу інформаційного центру уряду Афганістану Давакхана Мінапала.

8 серпня у Кабулі вбили керівника місцевої радіостанції Paktia Ghag та співробітника правозахисної групи NAI Тоофана Омара.

За даними «Репортерів без кордонів», нова влада Афганістану накладає дуже жорсткі обмеження на ЗМІ, хоча й не офіційно. Зокрема, вказує, як саме висвітлювати новини. Бойовики обшукують будинки журналістів, не пускають жінок-журналісток на робочі місця та вбили родича щонайменше одного журналіста, який переховується.

Фото: Зіар Яад / dn.pt

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду