Україна миттєво відповість на спроби Лукашенка легітимізувати окупацію Криму та бойовиків «Л/ДНР» – МЗС

Україна миттєво відповість на спроби Лукашенка легітимізувати окупацію Криму та бойовиків «Л/ДНР» – МЗС

2 Червня 2021
1273
2 Червня 2021
17:18

Україна миттєво відповість на спроби Лукашенка легітимізувати окупацію Криму та бойовиків «Л/ДНР» – МЗС

1273
Еміне Джапарова: Якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму – санкції будуть неминучі.
Україна миттєво відповість на спроби Лукашенка легітимізувати окупацію Криму та бойовиків «Л/ДНР» – МЗС
Україна миттєво відповість на спроби Лукашенка легітимізувати окупацію Криму та бойовиків «Л/ДНР» – МЗС

Заступник голови МЗС України Еміне Джапарова заявила, що Київ діятиме миттєво проти будь-яких спроб Білорусі легітимізувати окупацію Криму шляхом відкриття авіарейсів до півострова та легітимізувати терористичні утворення «Л/ДНР».  

У коментарі Укрінформу Еміне Джапарова зазначила, що Україна «зафіксувала для себе висловлювання пана Лукашенка щодо звернення до Росії та Путіна із можливим відкриттям авіарейсів до окупованого Криму».

За її словами, провокаційні заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка є емоційною заявою на відповідь України щодо примусового приземлення літака Ryanair в аеропорту Мінська, а також щодо подальшого наступу білоруської влади на опозицію і свободу слова, зокрема, арешт білоруського опозиціонера Романа Протасевича, блокування незалежних ЗМІ тощо.

«Ми діятимемо миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких намагань нав’язати контакти з так званими «ЛНР» чи «ДНР». І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма негативними наслідками», – наголосила Джапарова.

Джапарова підкреслила, що вся повнота відповідальності за санкції та обмеження державами світу, у тому числі Україною, повітряного сполучення з Білоруссю і за незручності, які відчувають через це громадяни Білорусі, лежить на Лукашенку.

«Влада Білорусі перетнула чергову червону лінію стосовно не лише своїх громадян, а й громадян інших країн та міжнародного права, зокрема, правил, що регулюють безпеку цивільної авіації», – констатувала перший заступник міністра закордонних справ України і додала, що такі дії не можуть залишатися без відповіді.

Джапарова також наголосила, що рішення обмежити повітряне сполучення з Білоруссю - не політичне, а безпекове, «адже дії білоруської влади є непередбачуваними, і ми не можемо заздалегідь оцінити всі ризики перебування в авіаційному просторі Білорусі». За її словами, Україна повністю солідарна у своїх діях з позицією ЄС, США та всього демократичного світу щодо реакції на небезпечні дії Лукашенка.

«І наостанок. Цю "канітель і провокації", як висловився Лукашенко, затіяла не Україна, а сама білоруська влада, очевидно, за сценарієм Кремля. Чим в міцніші обійми Путіна потрапляє Лукашенко, тим менше шансів у Білорусі залишатися справді незалежною і суверенною державою. Від необдуманих і провокаційних дій Лукашенка уже страждають звичайні білоруси, які є нам дуже близькі. Ми з великою повагою до них ставимося і солідаризуємося з їхніми зусиллями відстояти власні права і свободи. Є міжнародне право, згідно з яким Крим і Донбас - це Україна. Росія брутально порушила міжнародне право, окупувавши Автономну Республіку Крим, і розв’язавши агресію на сході України, за що нестиме відповідальність. Якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність з Путіним на одній лаві підсудних в Гаазі, і ще більше посилити власну міжнародну ізоляцію, це, звичайно, його особистий вибір, але, переконана, не вибір дружнього Україні білоруського народу», – підсумувала Джапарова.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко попросив президента РФ Володимира Путіна допомогти білорусам потрапити в окупований Крим через Росію. За його словами, Білорусь і Росія пропрацюють питання про відкриття авіарейсів до окупованого Криму. Білоруським літакам з 29 травня заборонено літати в небі України через викрадення опозиційного журналіста Протасевича.  

Крім того, Олександр Лукашенко не заперечує проти допиту головного редактора опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича «слідчими» так званої «генеральної прокуратури ЛНР».

Раніше так звана «генеральна прокуратура ЛНР» звернулася до Білорусі з проханням видати затриманого журналіста Романа Протасевича для проведення слідчого експерименту. Бойовики нібито встановили причетність Романа Протасевича до «обстрілу мирного населення Донбасу». 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1273
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду