Гендиректор ВВС прокоментував висилку журналістки Сари Рейнсфорд з Москви

Гендиректор ВВС прокоментував висилку журналістки Сари Рейнсфорд з Москви

14 Серпня 2021
2233

Гендиректор ВВС прокоментував висилку журналістки Сари Рейнсфорд з Москви

2233
Росія не продовжить акредитацію журналістці, яка на пресконференції Лукашенка запитувала його про репресії та легітимність.
Гендиректор ВВС прокоментував висилку журналістки Сари Рейнсфорд з Москви
Гендиректор ВВС прокоментував висилку журналістки Сари Рейнсфорд з Москви

Генеральний директор ВВС Тім Дейві опублікував заяву щодо висилки з Росії журналістки служби у Москві Сари Рейнсфорд, пише саме видання. Журналістці не продовжать акредитацію, через що їй доведеться покинути Росію до 31 серпня

На його думку, це прямий напад на свободу ЗМІ, адже Рейнсфорд – професійна журналістка, яка неупереджено висвітлює події у цьому регіоні. 

«Висилка Сари Рейнсфорд – це прямий напад на свободу ЗМІ, яке ми беззастережно засуджуємо. Сара – виняткова і безстрашна журналістка. Вона вільно володіє російською мовою і робить незалежні і докладні репортажі про Росію і про країни колишнього Радянського Союзу. Її журналістська діяльність інформує сотні мільйонів аудиторії ВВС по всьому світу. Ми закликаємо російську владу переглянути своє рішення. Ми будемо продовжувати висвітлювати події в регіоні незалежно і неупереджено», – сказав генеральний директор ВВС Тім Дейві.

Сара Рейнсфорд майже 30 років назад приїхала до Росії. Вона робила репортажі з Росії протягом п'яти років з 2000 року. Вона писала про московських опозиційні протести, утиски представників ЛГБТ+, знімала матеріали про Північний Кавказ. На в цій посаді в Москві працює з 2014 року.

Видворення Рейнсфорд – це перший випадок за останні 10 років, пише ВВС, коли Москва робить дзеркальні кроки проти журналіста з тої країни, відносини з якою зіпсувалися. Російські державні ЗМІ відповіли, що це крок у відповідь на, як вони пишуть, конфронтаційну позицію Лондона. 

Директорка Департаменту інформації і друку МЗС РФ Марія Захарова заявила, що її міністерство неодноразово попереджало про можливість таких заходів у відповідь на дискримінацію російських журналістів у Великобританії.

У 2019 британський регулятор засобів масової інформації Ofcom оштрафував російський канал RT за порушення правил неупередженості при висвітленні отруєння в Солсбері колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Нагадаємо, що 9 серпня Рейнсфорд брала участь у 8-годинному спілкуванні самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка з пресою та була однією з небагатьох представників ЗМІ, які задали йому жорсткі питання.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив журналісток «Белсату» Катерину Андреєву (Бахвалову) та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок». Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка. 

Катерина Андреєва є співавтором книги «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі. Ця книга також була визнана білоруською владою «екстремістською». 

У липні 2021 року влада Білорусі визнала «екстремістськими» сайт і соцмережі каналу «Белсат». 

У травні 2021 року влада розпочала масштабну кампанію репресій проти найбільшого інтернет-порталу Tut.by. МВС Білорусі просить визнати всі матеріали Tut.by «екстремістськими» і заборонити їх поширення. За гратами знаходяться 15 співробітників редакції і осіб, пов'язаних з Tut.by.

Також у травні спецслужби Білорусі захопили опозиційного журналіста Романа Протасевича, змусивши літак, на якому той летів до Вільнюса, приземлитись у Мінську. 

У липні 2021 року влада фактично закрила одне з найстаріших видань Білорусі «Наша Ніва», сайт видання заблокований. Правоохоронці затримали чотирьох співробітників редакції: головного редактора Єгора Мартиновича, якого побили під час затримання, головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька, начальника відділу реклами і маркетингу Андрія Скурка. Зараз за гратами залишаються Мартинович та Скурко.

Також влада розпочала наступ на білоруську редакцію «Радіо Свобода» – 16 липня силовики навідались до офісу «Радіо Свобода» у Мінську, виламали двері та вилучили майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані.  

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій.

8 червня 2021 року Лукашенко підписав поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують критику уряду та несанкціоновані демонстрації у Білорусі.

Західні країни ввели санкції проти режиму Лукашенка через придушення громадянського суспільства та масові репресії проти опозиції. Україна також планує запровадити санкції проти сина Лукашенка та низки топ-чиновників Білорусі. 

Фото: з вільних джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2233
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду