Протасевич розповів, як RT формувала білоруську пропаганду в серпні 2020 року

Протасевич розповів, як RT формувала білоруську пропаганду в серпні 2020 року

12 Серпня 2021
4160
12 Серпня 2021
21:00

Протасевич розповів, як RT формувала білоруську пропаганду в серпні 2020 року

4160
На його думку, після приїзду в Білорусь RT змінилась риторика державного телебачення.
Протасевич розповів, як RT формувала білоруську пропаганду в серпні 2020 року
Протасевич розповів, як RT формувала білоруську пропаганду в серпні 2020 року

Пропагандист RT Константин Придибайло в розмові з білоруським політув’язненим та ексзасновником проєкту NEXTA Романом Протасевичем сам сказав, що RT працювала у Білорусі на боці державного телебачення влітку 2020 року.

Він спитав у Протасевича, чи було помітно, коли «ми (RT) сюди приїхали?», маючи на увазі серпневі події. Протасевич відповів, що так – змінилась риторика державного телебачення, а згодом і пропаганди на інших платформах, наприклад, у телеграм-каналах.

«Що стосується того, як був помітний приїзд, як це все називали, "російського десанту", – просто стало помітно, наскільки, по-перше, змінилася риторика», – сказав він. 

Риторика стала «чіткішою», подача інформації стала «швидшою». А «білоруська державна журналістика, особливо на момент серпневих подій, – вона виявилася абсолютно беззубою і беззахисною».  

«Змінилася риторика. Вона стала чіткішою. Я б це назвав навіть, напевно, якоюсь мірою російським стилем. Я маю на увазі, навіть якщо говорити про поведінку Путіна або про стилістику російської дипломатії, яка насправді більш жорстка. Я вважаю, що білоруській зовнішній політиці – в сьогоднішній ситуації – треба запозичити стиль ведення переговорів російського МЗС, російських якихось топчиновників», – сказав Протасевич. 

Також він прокоментував стиль роботи білоруського пропагандиста Григорія Азарьонка. На думку Протасевича, той працює «дуже експресивно», на «межі треш-току». І хоча саме такий стиль і зробив Азарьонка відомим та впізнаваним, такого на державному телебаченні не мало б бути, додав Протасевич. 

Нагадаємо, що російський пропагандистський канал RT опублікував розмову з білоруським політув’язненим та ексзасновником проєкту NEXTA Романом Протасевичем. В ній зокрема Протасевич заявив, що планує створити в Білорусі нейтральний медіапроєкт без мови ворожнечі, який могли б читати всі.

23 травня 2021 року ВПС Білорусі змусили сісти у Мінську літак Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса.

Спецслужби затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича та його подругу Софію Сапегу, які перебували на борту лайнера. Наразі Протасевич та Сапега перебувають під домашнім арештом.

Міжнародна спільнота прирівняла дії режиму Лукашенка до «державного тероризму». Після затримання Протасевич дав «інтерв'ю» державному телебаченню, у якому «визнав причетність до підготовки замаху» на Лукашенка. Щирість сказаного Протасевичем можна поставити під сумнів, адже можливо опозиціонера катували у СІЗО.

У травні так звана «генеральна прокуратура ЛНР» звернулася до Білорусі з проханням видати Романа Протасевича для проведення слідчого експерименту. Бойовики нібито встановили причетність Романа Протасевича до «обстрілу мирного населення Донбасу». 

Засновник батальйону «Азов» Андрій Білецький повідомив, що Роман Протасевич дійсно перебував на Донбасі, але працював як журналіст і отримав поранення під Широкіним.

Самопроголошений президент Лукашенко заявив, що не заперечує щодо допиту Протасевича «слідчими» так званої «генеральної прокуратури ЛНР».

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що самопроголошеному президенту Лукашенку «буде боляче» у разі допуску представників терористичної «ЛНР» до затриманого Протасевича.

Заступник голови МЗС України Еміне Джапарова заявила, що Київ діятиме миттєво проти будь-яких спроб Білорусі легітимізувати терористичні утворення «Л/ДНР».

Фото: скриншот з відео RT

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4160
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду