Четверо працівників білоруського «Пресклубу» вийшли на свободу через 8 місяців ув'язнення (ФОТО, ВІДЕО)

Четверо працівників білоруського «Пресклубу» вийшли на свободу через 8 місяців ув'язнення (ФОТО, ВІДЕО)

19 Серпня 2021
2566

Четверо працівників білоруського «Пресклубу» вийшли на свободу через 8 місяців ув'язнення (ФОТО, ВІДЕО)

2566
Їх помилували. За ґратами залишається Ксенія Луцкіна та Денис Соколовський, які також проходять по цій справі.
Четверо працівників білоруського «Пресклубу» вийшли на свободу через 8 місяців ув'язнення (ФОТО, ВІДЕО)
Четверо працівників білоруського «Пресклубу» вийшли на свободу через 8 місяців ув'язнення (ФОТО, ВІДЕО)

Засновниця «Пресклубу» Юлія Слуцька, оператор Петро Слуцький, директор Сергій Ольшевський та програмна директорка Алла Шарко вийшли на свободу. Їх помилували. Про це повідомила сама організація.

Згідно з кримінальним кодексом Білорусі, від кримінальної відповідальності може звільнятися той, хто «добровільно відшкодував завдані збитки, сплатив дохід, отриманий злочинним шляхом».

6 січня рідні затриманих перевели на рахунок СК 110 тисяч білоруських рублів в якості «відшкодування завданих збитків».

Колишня журналістка пропагандистського державного телеканалу БТ Ксенія Луцкіна залишається єдиною фігуранткою справи «Пресклубу». Вона досі перебуває в ув'язненні.

Як пише «Наша Ніва», їй запропонували написати прохання про помилування, вона відмовилася.

Ксенія Луцькіна працювала 15 років на державному телебаченні. Вона пішла у відставку після виборів 2020 року й збиралася створити альтернативний канал, коли її затримали. Журналістку звинуватили в ухиленні від сплати податків. У неї маленький син, батьки стурбовані станом здоров’я дочки.

Також у «справі Пресклубу» в СІЗО №1 на Володарського залишається ще одна людина – ексоператор «Білорусь-1» Денис Соколовський. Про це Zerkalo.io розповіла його дочка Василина.

Нагадаємо, що Юлію Слуцьку та її колег Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну затримали наприкінці 2020 року. Їх звинуватили в ухиленні від сплати податків в особливо великій сумі. На майно Юлії Слуцької в Білорусі наклали арешт.

14 січня 2021 року білоруські правозахисні організації визнали політв'язнями працівників «Пресклубу» 

23 квітня суд продовжив строки утримання під вартою працівників «Пресклубу» ще на два місяці, до 23 червня. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

14 квітня медіаспільнота України та Білорусі звернулись до уповноваженої ОБСЄ з питань свободи слова щодо утисків у Білорусі журналістів та активістів, та почали збір підписів на підтримку адвокаційної кампанії. Ініціаторами адвокаційної кампанії стали громадська організація «Львівський медіафорум» спільно з незалежною громадською ініціативою Free Belarus Center.

У 2020 році репресії щодо ЗМІ сягнули максимуму після виборів 9 серпня. Було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналіста зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення «тортури», щонайменше в 3-х випадках журналісти отримали вогнепальні поранення.

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду