Розшукуваний ФСБ головред The Insider підтвердив, що перебуває за межами Росії

Розшукуваний ФСБ головред The Insider підтвердив, що перебуває за межами Росії

1 Жовтня 2021
1713
1 Жовтня 2021
09:41

Розшукуваний ФСБ головред The Insider підтвердив, що перебуває за межами Росії

1713
Роман Доброхотов: Наскільки це безпечно – судити складно, тому що всі ми пам'ятаємо історію Скрипалів та історію з Павлом Шереметом.
Розшукуваний ФСБ головред The Insider підтвердив, що перебуває за межами Росії
Розшукуваний ФСБ головред The Insider підтвердив, що перебуває за межами Росії

Головний редактор російського видання The Insider Роман Доброхотов етері каналу «Україна 24» підтвердив, що виїхав з Росії через переслідування правоохоронних органів.

Доброхотов припустив, що кампанія проти нього пов’язана з резонансними розслідуваннями The Insider.

«Багато з них були пов’язані з ФСБ… Цього разу вони вже намагаються залякати мою родину, батьків, дружину з маленькими дітьми. Увірвалися о 6-ій ранку, забрали телефони і комп’ютери»,цитує Доброхотова Українська правда.

За словами Доброхотова, зараз він дійсно перебуває за межами Росії, але досі не впевнений у своїй безпеці. Однак Доброхотов не назвав країну, де наразі перебуває.

«Наскільки це безпечно – судити складно, тому що всі ми пам'ятаємо історію Скрипалів, всі ми знаємо історію з Павлом Шереметом і багатьма іншими. Тобто складно бути впевненим, що якщо ти займаєшся журналістськими розслідуваннями...але так от запросто увійти в мою квартиру і відібрати в мене мої робочі інструменти, комп’ютер і телефон, у них тепер не вийде», – каже Доброхотов.

У Росії проти Доброхотова відкрили кримінальну справу щодо «незаконного перетину кордону» та оголосили його у розшук. У вересні телеканал RT повідомляв, що Доброхотов покинув Росію без закордонного паспорту.

ФСБ РФ стверджує, що Доброхотов «з 31.07.21 по 01.08.21 незаконно перетнув державний кордон РФ у напрямку Воронезької та Луганської областей».

У Державній прикордонній службі України не стали коментувати повідомлення про нібито перетин Доброхотова  кордону із Україною. Речник відомства Андрій Демченко назвав ці твердження «маніпулятивною риторикою ФСБ».

Вранці, 30 вересня, поліція прийшла з обшуками до батьків Доброхотова в Москві, під час слідчих дій була вилучена вся комп’ютерна техніка та мобільні телефони.

У липні 2021 року в Доброхотова та у квартирі його батьків вже проводили обшук у справі про наклеп, за яким журналіст проходить в якості свідка.  Справу відкрили за заявою голландського журналіста Максиміліана Ван дер Верффа. The Insider повідомляв, що голландський журналіст за гроші поширював «інформацію» про збитий на сході України малайзійський літак рейсу МН17.

14 вересня телеканал RT з посиланням на адвоката ван дер Верффа писав, що Доброхотов виїхав з РФ без російського закордонного паспорта.

Основний напрямок роботи The Insider – журналістські розслідування. Найрезонансніші з них вийшли у співпраці з Bellingcat про катастрофу малайзійського Боїнга над Донбасом та про отруєння опозиційного політика Олексія Навального.

23 липня 2021 року Мін'юст Росії включив The Insider до переліку ЗМІ – «іноземних агентів».

Фото: Roman Dobrokhotov/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1713
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду