Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року

Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року

9 Серпня 2021
1308

Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року

1308
В Insider блокування чекали ще рік тому, а глобально до тиску були готові з листопада 2013 року, коли видання тільки з'явилось.
Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року
Доброхотов: Путін дав відмашку розібратися з незалежними російськими ЗМІ взимку 2021 року

Шеф-редактор видання The Insider Роман Доброхотов в інтерв'ю «Бабелю» повідомив, що у лютому-березні 2021 року дізнався про відмашку президента РФ Володимира Путіна розібратися з незалежними російськими ЗМІ.

Він зазначив, що на той момент не було зрозуміло, як саме будуть прибирати незалежні ЗМІ та в яких масштабах. Про ці плани влади журналісти дізнались повідомили через джерела Bellingcat у спецслужбах.

«Насправді у них немає якихось особливих джерел, 99,99% того, що публікуємо ми і Bellingcat, взагалі не пов'язано з інформацією від джерел, це аналіз відкритих даних плюс якісь бази [даних]. Але коли ми почали випускати наші розслідування, з'явилися там [в силових відомствах] люди, які самі виходять на зв'язок і щось говорять. Іноді це нісенітниця, іноді ні. На цей раз інформація прийшла від співробітника спецслужб, імені якого ми не знаємо, але точно знаємо, що він в курсі внутрішніх подій, він нас попередив. І ось ми потрапили під роздачу», – розповів Доброхотов.

Він додав, що блокування в Insider чекали ще рік тому, а глобально до тиску були готові з листопада 2013 року, коли видання тільки з'явилось. 

«Ми розуміли, що в Росії не повинно бути ніякої бухгалтерії і ніякого офісу, який можна обшукати. Все має бути максимально прозоро для російських силовиків. У нас латвійська юрособа, і офіційно оштрафувати її не можуть. Та й юрособа ця в процесі закриття», – розповів Доброхотов.

У редакції Insider наразі працює 17-18 осіб, які створюють контент. Половина з них – у Росії, але до кінця року у країні їх залишиться приблизно п'ять. Одна зі співробітників пішла ще до глобальнного тиску на видання. Взимку їй проколювали шини, погрожували кримінальною справою, викликали на допити. 

«Зараз всі журналісти, які працюють і які потрапили під пресинг медіа, живуть в постійній напрузі. Коли тобі дзвонять у двері, а ти нікого не чекаєш, у тебе відразу викид адреналіну, відразу думка «куди ховати жорсткий диск і телефони», а потім виявляється, це кур'єр, про якого ти забув. Я в такому режимі живу вже пару років, і виявилося, що ці очікування були не марні – з обшуком все-таки прийшли», – сказав Доброхотов.

Нагадаємо, 4 серпня Роскомнагляд заблокував сайти «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і сайт правозахисного проєкту «Правозащита Открытки» без офіційного повідомлення причин. За даними самих видань, вони внесені в особливий список Роскомнагляду як ресурси, що «розповсюджують заклики до масових безладів і екстремістської діяльності».

Також у Росії діє закон про так званих «іноземних агентів», у 2021 році влада додала до відповідного реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція «Радіо Свобода», яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня «Радіо Свобода» та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: euvsdisinfo.eu

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду