У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»

У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»

15 Червня 2021
1240
15 Червня 2021
17:26

У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»

1240
З такою вимогою виступив фонд, який ЗМІ пов'язують з Євгеном Пригожиним.
У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»
У Росії видання «Медіазона» вимагають внести до реєстру «іноземних агентів»

Російський політтехнолог, очільник «Фонду захисту національних цінностей» Максим Шугалей звернувся до Роскомнагляду та Генпрокутатури РФ з вимогою внести видання «Медіазона» до списку «іноземних агентів». Про це «Медіазона» повідомила у Telegram.

Підставою для звернення є нібито публікації, які на думку Шугалея свідчать, що «журналісти і власник "Медіазони" займаються тим, що порушують закон, а головне, перекручують факти».

Як відзначають «Открытые медиа», Фонд захисту національних цінностей пов'язаний з прокремлівський бізнесменом Євгеном Пригожиним. За даними журналістів, засновником цієї організації є колишній головний редактор проекту РИА ФАН – USA Really – Олександр Малькевич. Самого Малькевича в 2018 році внесли до списку санкцій США.

Головний редактор «Медіазони» Сергій Смірнов зазначив, що видання «Медуза» внесли у список ЗМІ-«іноагентів» якраз після такої ж непублічної заяви. Ніхто з чиновників з журналістами видання наразі не зв’язався.

«Практика останніх місяців показує, що до реєстру під надуманим приводом може потрапити практично будь-яке незалежне видання – і навіть окремі люди (і навіть не обов'язково журналісти)», – зазначило видання.

Також Смірнов закликав підтримати редакцію матеріально донатами.

Нагадаємо, що близький до президента РФ Володимира Путіна російський бізнесмен Пригожин вважається ідеологом ПВК «Вагнер», найманці якої брали участь у війні на сході України, у військових операціях у Сирії, Судані та Лівії та ЦАР.

У лютому 2021 року ФБР США оголосило Пригожина в розшук і пообіцяло винагороду до $250 тисяч за інформацію про його місцезнаходження. У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 8 організацій та 7 осіб пов’язаних з Пригожиним, за те, що вони «просувають вплив Росії в Центрально Африканській Республіці».

Також Пригожина вважають причетним до діяльності «фабрики тролів», яка колись базувалася в Ольгіно. Це «невеличка медіаімперія, в яку входять онлайн-медіа, сторінки в соцмережах та телеграм-канали», через які Пригожин просуває власні інтереси.

Нещодавно Пригожин порівняв ЗМІ-«іноагентів» з ворогами народу, «яких розстрілювали в СРСР». А видання «Медуза» російський суд зобов'язав видалити статтю про Пригожина і виплатити йому 80 тисяч рублів компенсації.

За останні тижні Росія додала до переліку «іноземних агентів» також такі ЗМІ як московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Невдовзі після цього редакція видання анонсувала створення нового ЗМІ.

Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу. А сам статус посутньо ускладнює існування для тих ЗМІ, яким його присвоїли. Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави.

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги.

З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії.

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Ілюстрація: «Медіазона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду