Російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття

Російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття

5 Серпня 2021
1303
5 Серпня 2021
10:58

Російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття

1303
Рішення ухвалене через блокування сайтів на території Росії.
Російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття
Російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття

У Росії пов’язані з Михайлом Ходорковським видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і правозахисний проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про припинення роботи після блокування Роскомнаглядом їхніх сайтів.

Видання «Открытые медиа» заявило, що разом з інвестором ухвалило рішення зупинити свою роботу з 5 серпня через наявні ризики для співробітників проєкту. Видання підкреслило, що працювало на кошти п'ятирічного гранту Михайла Ходорковського, але ніколи не співпрацювало зі структурами, оголошеними у РФ «небажаними». Саме зв'язок з такими організаціями, за даними медіа, російська влада закидає заблокованим ресурсам.

«У журналістів проєкту не було відносин з іншими компаніями Ходорковського… На жаль, влада не потрібні медіа-проєкти з критичним поглядом на те, що відбувається в країні, чим більше критики – тим коротше життя проєкту. Але ми хоча б спробували», – говориться у заяві редакції.

Головред «МБХ Медиа» Вероніка Куцилло також оголосила про припинення роботи через блокування сайту на території РФ.

«Я не готова ставити під загрозу свободу і життя інших людей. Михайло Ходорковський – також. Проект «МБХ медіа» закривається. Я дуже вдячна всім, хто працював з нами всі ці роки. Ми робили класні речі. Спасибі вам. Я вдячна всім, хто нас читав, дивився і слухав. Ви ті, для кого ми працювали. Спасибі вам за інтерес і підтримку. І я дуже вдячна Михайлу Ходорковському, який дав мені і кільком десяткам людей, які по-справжньому люблять Росію, можливість займатися улюбленою справою, чесно і захоплено. Спасибі, було круто. Я відпочину і придумаю щось ще», – написала Куцилло у Facebook.

Про припинення роботи правозахисного проєкту «Правозащита Открытки», який також пов’язаний з Ходорковським, повідомила юрист Анастасія Буракова.

4 серпня Роскомнадзор заблокував сайти «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і сайт правозахисного проєкту «Правозащита Открытки» без офіційного повідомлення причин. За даними самих видань, вони внесені в особливий список Роскомнагляду як ресурси, що «розповсюджують заклики до масових безладів і екстремістської діяльності».

Закон про «небажані організації» був ухвалений Держдумою РФ у травні 2015 року. Згідно з законом, будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, визнана «небажаною», не може працювати на території РФ. Дочірні відділення таких організацій повинні бути закриті, а рахунки заморожені. Співробітникам загрожує спочатку адміністративна, а потім кримінальна відповідальність. Керівникам – відразу кримінальна. Рішення про заборону діяльності таких організацій ухвалюються без суду.

Також у Росії діє закон про так званих «іноземних агентів», у 2021 році влада додала до відповідного  реєстру такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах, а також The Insider і п'ятьох журналістів російських видань. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Фото: Русская служба Би-би-си 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1303
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду