detector.media
23.07.2021 17:46
Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів
Мін'юст Росії вніс до переліку «іноземних агентів» видання The Insider і п'ятьох журналістів
The Insider вже назвав рішення влади РФ «божевіллям», яке жодним чином не вплине на роботу базованого у Латвії видання.

У п'ятницю, 23 липня, Мін'юст Росії додав до переліку ЗМІ, що виконують функції іноземних агентів, видання The Insider і п'ятьох журналістів російських видань.

Також «іноземними агентами» визнали журналістів:

Видання The Insider відоме участю в роботі над розслідуваннями про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, журналістів Володимира Кара-Мурзи і Дмитра Бикова.

Головний редактор The Insider Роман Доброхотов повідомив «МБХ медіа», що зарахування видання до «іноземних агентів» жодним чином не позначиться на його роботі.  

«The Insider – це латвійське видання, яке зареєстроване у Латвії згідно із латвійським законодавством. І що там Мін'юст РФ хоче від The Insider, нас не цікавить. Представництва видання в Росії у нас немає, тому всі ці божевільні закони на Insider не поширюються, Insider буде працювати, як працював», сказав він.

У 2021 році влада Росії додала до переліку «іноземних агентів» такі ЗМІ як «Медуза» (базується в Латвії), московське «Первое Антикоррупционное СМИ» та VTimes.io, яке зареєстроване у Нідерландах. Відмова видань від маркування своїх матеріалів позначкою «іноземний агент» несе покарання у вигляді штрафу.

Російське видання VTimes вже оголосило про припинення роботи через політичні і фінансові труднощі, які постали перед редакцією після присвоєння виданню статусу «іноземного агента».

4 червня 2021 року суд відмовив виданню «Медуза» у задоволенні позову про виключення з реєстру ЗМІ-«іноагентів». Щоб уникнути закриття «Медуза» була вимушена запустити донати.

Також в списку «іноземних агентів» опинилась московська редакція Радіо Свобода, яка відмовляється виконувати відповідні приписи держави. 

Через утиски у Росії журналістів та працівників російської служби «Радіо Свобода» перевозять до Києва та Праги. З 18 травня московське бюро «Радіо Свобода» почало випускати програми з київської студії. 

19 травня Радіо Свобода та генеральний директор московського бюро Андрій Шарий подали до ЄСПЛ скаргу щодо використання Росією закону про «іноземних агентів», внаслідок чого з січня на редакцію та самого Шарого були накладені штрафи на мільйони доларів.

Графіка: The Insider/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY