Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії

Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії

15 Вересня 2022
1094
15 Вересня 2022
08:23

Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії

1094
Йому інкримінували втручання у діяльність співробітника внутрішніх справ та державну зраду.
Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії
Білоруського журналіста Дениса Івашина засудили до 13 років колонії

У білоруському Гродно журналіста видання «Новы час» Дениса Івашина засудили до 13 років та 1 місяця колонії посиленого режиму. Про це повідомив правозахисний центр «Вясна».

Окрім того, журналіст має виплатити штраф у 4800 білоруських рублів (близько 70,2 тис. грн) та по 2000 рублів (29 тис. грн) дев’яти «потерпілим».

Івашин перебуває під арештом вже півтора року. Його звинуватили за ст. 365 (втручання у діяльність співробітника внутрішніх справ) та ч. 1 ст. 356 (державна зрада) Кримінального кодексу РБ.

Денис Івашин публікував розслідування у виданнях InformNapalm та «Новы час». Серед іншого, він розповів, як ідентифікували колишніх українських «беркутівців», що брали участь у розгоні протестів у Білорусі. Івашина затримали 12 березня 2021 року, згодом у нього почалися проблеми з серцем. Суд над ним тривав протягом місяця у закритому режимі. Журналіст відмовився писати прохання про помилування.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловлювало занепокоєння з приводу затримання Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі. Правозахисники визнали Івашина політв'язнем.

Нагадаємо, у Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту і почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни, читайте за посиланням.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду