У Білорусі 15 серпня розпочнеться суд над журналістом Денисом Івашиним

У Білорусі 15 серпня розпочнеться суд над журналістом Денисом Івашиним

4 Серпня 2022
3127
4 Серпня 2022
13:53

У Білорусі 15 серпня розпочнеться суд над журналістом Денисом Івашиним

3127
Дениса Івашина підозрюють у «втручанні у діяльність співробітника органів внутрішніх справ», а також у «державній зраді».
У Білорусі 15 серпня розпочнеться суд над журналістом Денисом Івашиним
У Білорусі 15 серпня розпочнеться суд над журналістом Денисом Івашиним

У понеділок, 15 серпня, у Гродненському обласному суді розпочнеться суд над журналістом та політв'язнем Денисом Івашиним. Про це повідомляє правозахисна організація «Вясна».

Дениса Івашина затримали співробітники КДБ 12 березня 2021 року, за ґратами він перебуває вже понад 500 днів. Затримання відбулося після того, як Івашин опублікував журналістське розслідування про українських «беркутівців», котрі після Революції гідності переїхали до Білорусі і працевлаштувалися там до силових структур. Матеріал базувався на інформації із відкритих джерел.

Івашина підозрюють у «втручанні у діяльність співробітника органів внутрішніх справ», а також у «державній зраді». КДБ Білорусі заявляв, що Івашин нібито співпрацював із українською розвідкою.

Івашин має статус закордонного українця, працював журналістом у незалежній газеті «Новый час» та у  міжнародній спільноті розслідувачів InformNapalm, яка вивчає вплив російської агресії на інші країни.

Також Івашин був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. 

МЗС України висловлювало занепокоєння з приводу затримання Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу. Європейська федерація журналістів також вимагає звільнення Івашина та інших журналістів, ув'язнених у Білорусі. Провозахисники визнали Івашина політв'язнем.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту і почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни – читайте за посиланням.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3127
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду