У Білорусі заарештували журналіста InformNapalm

У Білорусі заарештували журналіста InformNapalm

16 Березня 2021
2301
16 Березня 2021
08:58

У Білорусі заарештували журналіста InformNapalm

2301
МЗС України занепокоєне затримання Дениса Івашина та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу.
У Білорусі заарештували журналіста InformNapalm
У Білорусі заарештували журналіста InformNapalm

У Білорусі 15 березня на два місяці заарештували журналіста-розслідувача міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Дениса Івашина, який має статус закордонного українця. Його звинувачують у нібито «втручанні в діяльність міліціонера» (ст. 365 Кримінального кодексу Білорусі). Про це повідомила Білоруська асоціація журналістів.

Силовики провели обшук та затримали журналіста 12 березня в Гродно.

«У будинку та на дачі провели обшук, вилучили всі носії інформації: телефони, ноутбуки, комп’ютери, SIM-картки, банківські картки, книги, блокноти, купюри, гроші та різні дрібниці, такі як прапори, значки, візитні картки тощо. Дуже цікавило все, що стосується України, хоча в ордері на обшук згадується кримінальна стаття, нібито за розповсюдження особистої інформації», – розповіла дружина журналіста Ольга Івашина.

Нині Дениса Івашина утримують у слідчому ізоляторі КДБ Білорусі.

Міністерство закордонних справ України занепокоєне затримання журналіста та закликало білоруську владу неупереджено розглядати його справу.

«Білоруський громадянин зі статусом закордонного українця, журналіст та волонтер Денис Івашин допомагав розповідати світові про злочини у ході російської агресії проти нашої держави. Тому його затримання викликало занепокоєння МЗС України, як і багатьох українців, які слідкували за його журналістською та волонтерською діяльністю. Міністерство переконане, що журналістська діяльність не може і не має бути приводом для переслідування. Це затримання викликає особливе занепокоєння на тлі триваючого наступу на свободу слова, життя і здоров'я журналістів у Республіці Білорусь. Ми вимагаємо, щоб розгляд справи Дениса Івашина був прозорим та неупередженим і продовжуємо уважно стежити за кожним подальшим кроком білоруської влади щодо нього», – сказали в зовнішньополітичному відомстві.

Денис Івашин – журналіст-розслідувач та редактор білоруської служби InformNapalm. Він також співпрацює з редакцією газети «Новы Час». Він був учасником першої «Школи якісних медіа», яку громадська організація «Детектор медіа» запустила в грудні 2018 року. «Я журналіст-розслідувач і переважно займаюся протидією російській пропаганді в інформаційному просторі. Ми відстежуємо участь російської збройної машини у воєнних діях проти України. Також ми відстежуємо заходи інформаційної війни, які здійснюють у Білорусі проти України, – казав Івашин під час тренінгу. – Україна має бути зацікавлена в таких програмах, щоб самі білоруські журналісти висвітлювали українські події, фільтруючи пропаганду. Адже більшість наших ЗМІ мають проросійську позицію. Хочу щоб колеги ставилися відповідально до своїх матеріалів і не повторювали наративи пропаганди. Бо безпека України – це безпека Білорусі, і навпаки».

Дениса Івашина також затримували в березні 2017 року в Мінську під час мирної акції у День Волі (річниці проголошення незалежності Білорусі в 1918 році). Тоді його взяли під варту на п’ять діб нібито за участь у несанкційному мітингу.

Нагадаємо, 15 листопада 2020 року журналісток «Белсату» Катерину Андрєєву (Бахвалову) та Дарину Чульцову затримали під час прямого ефіру в Мінську, коли вели репортаж про протест після смерті Романа Бондаренка, якому зламали череп, коли він намагався завадити злочинцям, які знищували патріотичну символіку у його дворі. Катерина Андреєва також брала участь в проєкті «Детектора медіа» – «Школа якісних медіа». 18 лютого 2021 року Фрунзенський районний суд Мінська засудив Катерину Андрєєву та Дарину Чульцову до двох років колонії загального режиму

Крім того, 24 грудня 2020 року засновницю «Пресклубу Білорусь» Юлію Слуцьку, директора «Пресклубу Білорусь» Сергія Ольшевського, програмну директорку «Пресклубу» Аллу Шарко, директора Академії «Пресклубу» Сергія Якупова та оператора Петра Слуцького взяли під варту. 31 грудня звинувачення в ухиленні від сплати податків і пособництві в цьому висунили Юлії Слуцькій, Аллі Шарко, Сергію Ольшевському, Петру Слуцькому, Денису Соколовському та членкині основного складу Координаційної ради Ксенії Луцкіній. Керівнику Академії «Пресклубу Білорусь» Сергію Якупову звинувачень не висували, але 2 січня 2021 року звільнили з-під варти та вислали до Росії. 14 січня 2021 року білоруські правозахисні організації визнали політв'язнями Юлію Слуцьку, Аллу Шарко, Сергія Ольшевського, Петра Слуцького та Ксенію Луцкіну. 23 лютого фігурантам справи «Пресклубу Білорусь» (Press Club Belarus) продовжили на два місяці термін тримання під вартою.

Фото: БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2301
Читайте також
16.03.2021 12:19
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
2 181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду