У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»

У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»

1 Липня 2021
1619

У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»

1619
Андрію Александрову за цією статтею загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.
У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»
У Білорусі журналіста Андрія Александрова звинуватили у «державній зраді»

У Білорусі журналісту і медіаменеджеру Андрію Александрову висунули нове обвинувачення – у  «державній зраді».

Як пише «Белапан» з посиланням на адвоката журналіста Антона Гашинського, Александрову за цією статтею загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.

Александрова і його подругу Ірину Злобіну затримали 12 січня 2021 року, через два дні в офісі «Белапан» пройшли обшуки. Під час обшуків з офісу вилучили деякі рукописи, документи, близько десяти жорстких дисків від комп'ютерів, два жорсткі диски від локального сервера і два непрацюючих ноутбука.

Влада порушила проти Александрова кримінальну справу за частиною 1 і 2 статті 342 КК Білорусі («організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь в них»). Максимальний термін утримання під вартою за цією статтею – шість місяців. Він закінчується 12 липня. 

Також МВС Білорусі вважає, що Александров і Злобіна з серпня 2020 року «займалися фінансуванням осіб, які брали участь в протестах в Мінську».

У квітні 2021 року влада Білорусі визнала Александрова і Злобіну «особами, які схильні до екстремізму» та поставила їх на профілактичний облік. 

Андрій Александров народився в 1978 році в Нижньому Тагілі (РФ). Завершив історико-філологічний факультет Полоцького державного університету. Отримав ступінь магістра медіаменеджменту Вестмінстерського університету в Лондоні.

Свою журналістську кар'єру почав в Новополоцьку. У 2009-2012 роках був заступником голови Білоруської асоціації журналістів. Також він працював у міжнародних організаціях Index on Censorship та Article 19. У 2015-2018 роках – заступник директора інформаційного агентства БелаПАН. Видавець інтернет-проєкту «Білоруський журнал».

Фото: Ольга Хвоин/БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1619
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду