Новинський назвав законопроєкт про олігархів «абсолютно шкідливим»

Новинський назвав законопроєкт про олігархів «абсолютно шкідливим»

18 Червня 2021
1576
18 Червня 2021
10:20

Новинський назвав законопроєкт про олігархів «абсолютно шкідливим»

1576
Новинський вважає, що олігархами люди, які беруть участь у владі і отримують від цього економічну вигоду, а «великий бізнес не бере участі у владі».
Новинський назвав законопроєкт про олігархів «абсолютно шкідливим»
Новинський назвав законопроєкт про олігархів «абсолютно шкідливим»

Бізнесмен і позафракційний нардеп Вадим Новинський у коментарі журналістам програми «Схеми» заявив, що внесений президентом Володимиром Зеленським проєкт закону про олігархів є «шкідливим» і таким, який «не відповідає» Конституції.

«Я вважаю, що цей закон абсолютно шкідливий. Тому що, по-перше, не відповідає Конституції. За Конституцією України, всі громадяни рівні у своїх правах, у своїх обов’язках. І ні до кого не може бути обмежень з якихось причин», – сказав Вадим Новинський.

Крім того, Новинський вважає, що в Україні неправильно трактується поняття «олігарх».

«Те, що у нас, на жаль, до великого бізнесу, великих промисловців приклеїлася оця вульгарна назва «олігархи», – це дуже погано. Олігархами…є ті люди, які беруть участь у владі і отримують від цього економічну вигоду. А великий бізнес не бере участі у владі. Це раз. По-друге, в усіх країнах світу є великий бізнес. В усіх країнах світу влада завжди зважає на великий бізнес і на тих, хто володіє телеканалами», – сказав депутат.

На думку Новинського, проблема законопроєкту також полягає у відсутності регулювання того, хто ж вважається «олігархом», зокрема, визначення впливу на політичні партії та ЗМІ.

«Це будуть дуже суб’єктивні судження», – сказав депутат.

Також Новинський вважає, що неправильно наділяти РНБО правом внесення особи до списку олігархів.

«Таким чином віддати такому органу, такому великому, такому важливому, конституційному органу право визначати, хто може бути, хто може потрапити під цю назву, а хто ні, – мені це здається неправильним. Є суди, врешті-решт. Треба більш цивілізовано підходити до всіх запитань», – сказав він.

За даними журналістів «Схем» Новинський 27 травня непублічно відвідував Офіс президента. Бізнесмен виїжджав із території Офісу на автомобілі з номерними знаками, які закріплені за іншим авто (так звані номери прикриття).

У відповідь на запит у пресслужбі Офісу президента підтвердили, що того вечора Новинський приїжджав на Банкову, і повідомили, що він мав зустріч із радником керівника ОП Михайлом Подоляком.

«Зустріч відбулася в рамках процесу уточнення комунікаційної стратегії щодо міжконфесійного діалогу та можливих контактів представників держави з представниками Церков і, зокрема, Української православної церкви (йдеться про УПЦ (МП) - Ред.). Цей процес відбувається в тому числі й на основі спілкування з різними представниками державних органів, парламенту, громадськості та, власне, церковних спільнот. Також обговорювалися питання можливостей більш повного задоволення духовних потреб суспільства, впливу рівня задоволення таких потреб на оцінку якості життя різними групами населення, підходи до інформаційного забезпечення», – мовиться у відповіді.

На запитання про використання спеціального транспорту з номерами прикриття для виїзду Новинського в Офісі президента зазначили, що «такими даними» не володіють.

У коментарі «Схемам» Новинський підтвердив зустріч на Банковій, але відмовився повідомляти подробиці.

2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про олігархів. Його текст доступний на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує покласти на РНБО функцію відносити громадян до категорії олігархів, якщо вони відповідають щонайменше трьом з чотирьох критеріїв. Зокрема, якщо особа: 

  1. Бере участь у політичному житті;
  2. Має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. Є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягомодного року поспіль підтримує або посилює це становище;
  4. Підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук вважає, що парламент може схвалити законопроєкт про олігархів вже восени.

Партія «Європейська Солідарність» заявила, що законопроєкт про олігархів направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади».

Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський, проти якого США запровадили санкції заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів.

Пресслужба Ріната Ахметова заявила, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що законопроєкт про деолігархізацію може призвести до конфлікту інтересів, адже «помилково пропонує покласти на РНБО невластиві органу функції».

Фото: Вадим Новинский/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1576
Читайте також
23.06.2020 12:54
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 689
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду