Україна перемагає в інформаційній війні, — Давід Стулік

Україна перемагає в інформаційній війні, — Давід Стулік

8 Червня 2021
3413
8 Червня 2021
19:43

Україна перемагає в інформаційній війні, — Давід Стулік

3413
Експерт закликав фокусуватися на позитивних досягненнях, а також враховувати, що проти дезінформації працює чинник часу.
Україна перемагає в інформаційній війні, — Давід Стулік
Україна перемагає в інформаційній війні, — Давід Стулік

8 червня під час дискусії «Міжнародна відповідь на дезінформацію» у рамках громадсько-політичного форуму «Democracy in Action: Zero Corruption Conference» Давід Стулік, керівник Східноєвропейської програми безпекового центру «Європейські цінності» у Чехії, ексречник представництва ЄС в Україні назвав неправдивим меседж про те, що Україна програє інформаційну війну Росії. «Навіть Європейський Союз уже використовує термін "агресія Росії проти України". У 2014 році було важко переконати колег в Брюсселі, що Росія — агресор. Зараз навіть цей наратив, повністю відмінний від російського, став мейнстримом у заявах європейських інституцій», — пояснив спікер.

Давід Стулік зауважив, що проти ефективності дезінформаційних кампаній грають два чинники:

  1. Час. Його плин, за словами експерта, здійснює перевірку на практиці дезінформаційних наративів, запропонованих Китаєм або росіянами, що неможливо зробити одразу.
  2. Аудиторія. «Не треба вважати аудиторію європейців за дурнів. Це люди, які теж мають критичне мислення і можуть оцінювати факти про те, що відбувається в Україні навколо Росії. Ця оцінка на користь об'єктивних фактів», — пояснив Давід Стулік.  

«Дезінформаційні кампанії успішні в короткому часі. Запущена дезінформація розповсюджується миттєво завдяки соціальним мережам і сучасним медіа, і на неї відповісти важко. Але завдяки фактору часу, ми вже знаємо наративи Росії і готуємося до спростування. Ключову роль у цьому відіграють не тільки незалежні ЗМІ, але й держава, аналітичні центри, центри боротьби з гібридними загрозами, які можуть підготувати контраргументи», — зауважив Давід Стулік.

Спікер навів три приклади. Перший — як у Чеській Республіці з часом зусиллями науковців і спільноти вдалося дібрати контраргументи проти російського наративу, взятого з радянської тези про те, що Чехію визволила радянська армія. Другий — поширений Росією в Європі під час першої хвилі пандемії коронавірусу меседж про те, що «ЄС кинув країни напризволяще» не витримав перевірку часом. Третій — результати опитувань населення в Чехії показали, що більшість суспільства усвідомили проросійські погляди президента республіки Мілоша Земана. Зокрема Давід Стулік закликав українські ЗМІ не підхоплювати наративи РФ про те, що Чехія — проросійська, адже «вона такою ніколи не була».

Нагадаємо, під час дискусії експерти також обговорили тенденції проросійських й антизахідних меседжів в українському медіапросторі та китайських дезінформаційних кампаній.

Міжнародний громадсько-політичний форум Democracy in Action організували громадська організація «Центр Протидії Корупції», голова конференції Ганна Гопко, мережа захисту національних інтересів «АНТС» і більше 30 громадських і міжнародних організацій та медіа. Як зауважили організатори, форум відбувається за тиждень до зустрічі президента США Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним, перед самітами «Великої Сімки» та НАТО. Форум відбувається 7 – 8 червня в Києві за участю 65 спікерів з усього світу — лідерів країн, представникв НАТО, Пентагону та ФБР, Єврокомісії та Європарламенту, громадських діячів, журналістів-розслідувачів. Мета — спільний пошук рішень гібридних загроз демократії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3413
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду