Україна в ОБСЄ закликала РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Єсипенка

Україна в ОБСЄ закликала РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Єсипенка

7 Травня 2021
1747
7 Травня 2021
11:14

Україна в ОБСЄ закликала РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Єсипенка

1747
Росія переслідує українських журналістів у Криму, загальна ситуація зі свободою слова на окупованому півострові залишається важкою.
Україна в ОБСЄ закликала РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Єсипенка
Україна в ОБСЄ закликала РФ звільнити заарештованого у Криму журналіста Єсипенка

Постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ 6 травня закликав Росію звільнення з-під варти журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це повідомляє пресслужба постпреда.

«Позаштатні журналісти продовжують зазнавати переслідувань. Ми вже звертали увагу на справу Владислава Єсипенка. Нещодавно термін його незаконного арешту був продовжений до 11 липня. Ми повторюємо наш заклик негайно звільнити його та інших політичних в'язнів», – підкреслив Цимбалюк.

Він також нагадав, що Росія продовжує переслідувати українські ЗМІ в Криму, а загальна ситуація зі свободою слова на окупованому півострові залишається важкою.

«20 квітня головного редактора газети Qirim оштрафували за цитування звіту Генерального секретаря ООН, в якому згадується Меджліс кримськотатарського народу... Російська окупаційна адміністрація витіснила з півострова всі українські ЗМІ, наприклад, телебачення, радіо або друковані ЗМІ. У Криму заблоковані десятки популярних українських сайтів… Російські радіоканали транслюють свої програми на українських радіочастотах, не дозволяючи сигналу дістатися до місця призначення в Криму», – зазначив Цимбалюк.

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці.  

30 квітня Київський районний «суд» Сімферополя постановив продовжити арешт Єсипенка до 11 липня 2021 року.

Також «слідчі прокуратури» об'єднали кримінальні справи проти Єсипенка. За словами адвоката Олексія Ладіна, остаточне обвинувачення, з великим ступенем ймовірності, буде за частиною 1 статті 222.1 і частини 1 статті 223-1, – виготовлення та зберігання вибухових речовин.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. На півострові продовжуються репресії проти проукраїнські налаштованих громадян та вільної преси. 

Фото: Кримська солідарність/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1747
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду