Кримський «суд» продовжив арешт журналіста Єсипенка до 11 липня

Кримський «суд» продовжив арешт журналіста Єсипенка до 11 липня

5 Травня 2021
1258
5 Травня 2021
10:09

Кримський «суд» продовжив арешт журналіста Єсипенка до 11 липня

1258
Захист клопотав про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.
Кримський «суд» продовжив арешт журналіста Єсипенка до 11 липня
Кримський «суд» продовжив арешт журналіста Єсипенка до 11 липня

Київський районний «суд» Сімферополя постановив продовжити на два місяці арешт фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Про це повідомляє Крим.Реалії.

Відповідне рішення «суд» ухвалив у п'ятницю, 30 квітня. «Суд» задовольнив клопотання слідчого і продовжив запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО до 11 липня 2021 року.

За словами адвоката Олексія Ладіна, Єсипенко просив застосовувати стосовно себе міжнародне законодавство, зокрема – четверту Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни.

Під час засідання «суду» фрилансер подякував ЗМІ й кореспондентам, які висвітлюють його справу.

6 квітня заарештований окупантами Владислав Єсипенко на «суді» в Сімферополі вперше особисто розповів про жорстокі тортури у в'язниці. 

Пізніше видання «Крим.Реалії» опублікувало лист Єсипенка, в якому він стверджує, що співробітники ФСБ катували його струмом, «біль був такий сильний, що очі вибухали вогнями, а мозок наче закипав». Представники ФСБ РФ намагалися вибити з нього зізнання і змушували обмовити себе.

Адвокат Олексій Ладін заявив, що співробітники ФСБ Росії погрожували Єсипенку розправою після того, як він на «суді» в Криму він звинуватив російські спецслужби в тортурах. 

Єсипенко був затриманий окупантами 10 березня 2021 року після участі в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. 

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

Затримання Єсипенка викликало значний резонанс та осуд міжнародної спільноти.

Фото: Кримська солідарність/Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду