Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на рішення Лукашенка про нове свято

Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на рішення Лукашенка про нове свято

8 Червня 2021
3606
8 Червня 2021
18:50

Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на рішення Лукашенка про нове свято

3606
День нападу СРСР 17 вересня 1939 року вважають у Польщі «днем єдності двох тоталітарних режимів».
Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на рішення Лукашенка про нове свято
Інститут національної пам’яті Польщі відреагував на рішення Лукашенка про нове свято

Інститут національної пам’яті Польщі прокоментував запровадження самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком нового свята, яке відзначатиметься 17 вересня – у день вторгнення СРСР до Польщі у 1939 році.

Як повідомили в Інституті національної пам’яті Польщі, день нападу СРСР 17 вересня 1939 року вважають не «Днем національної єдності Білорусі», а «днем єдності двох тоталітарних режимів» – радянського і нацистського.

Вторгнення радянських військ до Польщі у 1939 році відбулося згідно з таємною частиною пакту Ріббентропа-Молотова та призвело до остаточної окупації Польщі СРСР та нацистською Німеччиною. Таким чином напад Червоної армії на Польщу дозволив третьому рейху швидше завоювати країну, підкреслили в ІНП у своїй відповіді на дії адміністрації президента у Білорусі.

Також ІНП наголосив, що німецько-радянська співпраця принесла поневолення мільйонам громадян Польщі, зокрема і національним меншинам, а символом співпраці двох тоталітаризмів був спільний військовий парад у Бресті 22 вересня 1939 року.

Відтак, на окупованих територіях третій рейх і СРСР почали здійснювати політику репресій, злочинів і геноциду.

«Те, що 17 вересня 1939 року оголошено «Днем національної єдності Білорусі», є наругою над пам’яттю не лише польських, але і білоруських жертв двох тоталітарних режимів. Насправді 17 вересня 1939 року – це «день двох тоталітарних режимів», – наголошує Інститут нацпам’яті Польщі.

За задумом Лукашенка, нове свято в Білорусі буде називатися Днем народної єдиності і слугувати «актом історичної справедливості щодо білоруського народу», поділеного всупереч його волі у 1921 році за умовами Ризького мирного договору.

Напередодні вчена рада Київського національного університету імені Шевченка позбавила самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка звання почесного доктора.

18 травня 2021 року влада Білорусі розпочала новий наступ на свободу слова у країні. Зокрема, правоохоронці провели масштабні обшуки в мінському і регіональних офісах найбільшого медіапорталу Tut.by, обшуки також проводились вдома у головного редактора Марини Золотової, редакторів і журналістів. На території Білорусі сайт видання заблокований.

Фото: Еспресо

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3606
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду