detector.media
19.04.2021 16:54
Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»
Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря у підготовці «замаху» з метою «держперевороту»
За словами Лукашенка, «ідейними натхненниками замаху» були спецслужби США.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив свого експрессекретаря Олександра Федуту та ще низку опозиціонерів у нібито підготовці замаху з метою «захоплення» влади у країні. Про це повідомляє БЕЛТА.

За словами Лукашенка, в країні готувався державний переворот, який «планувала злочинна група» у складі Олександра Федути, глави опозиційної партії БНФ Григорія Костусєва і білоруського адвоката Юрія Зенковича, який на минулому тижні був затриманий у Росії.

За словами Лукашенка, за «підготовкою замаху» стояли спецслужби США.

«Потім ми виявили роботу явно іноземних спецслужб, скоріше це ЦРУ, ФБР, не знаю, хто там з американців працював. Ми виявили їх бажання з'явитися в Мінськ і зайнятися організацією замаху на президента і дітей», – стверджує Лукашенко.

Очільник КДБ Білорусі Іван Тертель в етері білоруського телеканалу ОНТ заявив, що Федута, Зенкович і Костусєв створили «злочинну групу, учасники якої розробили і почали реалізовувати план з фізичного усунення президента Республіки Білорусь і членів його сім'ї, організації збройного заколоту з метою захоплення влади насильницьким шляхом».

КДБ стверджує, що «переворот» був запланований на літо 2021 року.

Таку ж інформацію поширила і ФСБ РФ, заявивши, що російські спецслужби брали участь в операції із затримання Федути і Зенковича в Москві. ФСБ РФ стверджує, що вони нібито прибули в Москву після «консультацій» в США і Польщі, щоб зустрітися з «опозиційно налаштованими генералами Збройних сил Білорусі». При цьому, як стверджує ФСБ, «переворот» в Білорусі нібито планувався на 9 травня.

Олександр Федута в 1990-х був речником Лукашенка, а в 2005-му став автором першої політичної біографії президента. Пізніше Федута перейшов в опозицію.

У 2010 році він очолював виборчий штаб опозиційного кандидата в президенти Білорусії Володимира Некляєва. Після виборів Федуту заарештували і засудили до двох років позбавлення волі умовно. Правозахисна організація Amnesty International визнала його в'язнем совісті.

13 квітня стало відомо, що Федута був затриманий спецслужбами у Москві. Григорія Костусєва затримали напередодні в Могильовській області Білорусі. 

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. 

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Лукашенка.

Фото: пресслужба самопроголошеного президента Олександра Лукашенка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY